Goede voornemens en het kinderbrein

Meer bewegen, minder tijd op mijn telefoon en meer tijd voor leuke dingen: het zijn bekende voornemens waarvan we allemaal weten dat ze soms moeilijk vol te houden zijn. Ben je van plan om je er in 2021 toch écht aan te houden? Misschien helpt het om te weten dat je met volhouden het kinderbrein en je eigen hersenen in ontwikkeling zet en houdt. Fantastisch toch? Graag leg ik je uit waarom!

#1 Meer bewegen

Bewegen zorgt voor de broodnodige doorbloeding van je brein; de voeding voor je hersenen. Maar wist je dat klimmen en klauteren niet alleen motorische vaardigheden verscherpt, maar ook bijdraagt aan wiskundig inzicht? Je bent immers ruimtelijk bezig en moet afstanden inschatten, en dat is voorbereidend rekenen. En het mooie is, terwijl je daarmee bezig bent wordt in je hersenen het centrum dat stress reduceert actiever. Hoe goed voelt het dan om lekker met je kind mee te spelen?

Wist je dat klimmen en klauteren niet alleen motorische vaardigheden verscherpt, maar ook bijdraagt aan wiskundig inzicht?

#2 Minder tijd op mijn telefoon

Ook dit komt waarschijnlijk bekend voor: ik wil toch echt wat minder bezig zijn met beeldschermen. Weet je wat? Besteed die tijd aan kijken naar je kind! Over het effect van ‘niet beschikbaar zijn’ is, nog voordat de mobiele telefoon bestond, al een beroemd psychologisch experiment uitgevoerd; ‘The Still Face Experiment’. In dat experiment krijgt een moeder de opdracht om naast haar kind te zitten en het uitdrukkingloos aan te blijven kijken (net zoals je naar een beeldscherm staart). En dan gebeurt er iets heel zieligs… Het kindje raakt volledig in de stress van het gezicht van haar moeder. Als volwassene snap je die uitdrukking, maar als klein kind mis je de sprankeling in de ogen, de glimlach, de opgetrokken wenkbrauwen. En juist door die uitdrukkingen hecht een kind zich veilig, leert het interactie en worden hersenverbindingen aangelegd.

Ook opgroeiende kinderen hebben behoefte aan onverdeelde aandacht. Je kent vast de kreet: “Kijk eens wat ik kan?”. Als het lukt om te bereiken wat je wil, ontstaat de verwachting dat het de volgende keer weer lukken zal. Zéker als de persoon aan wie je gehecht bent je hierin bevestigt, want dan groeit je zelfvertrouwen! Dat gunnen we ons kind toch allemaal?

#3 Meer tijd voor leuke dingen

Bij het maken van of luisteren naar muziek en met creatief bezig zijn, zet je je voorste hersenkwab in beweging en worden verbindingen aangelegd naar de amandelkern. En juist die verbindingen zorgen ervoor dat je in staat bent tot het aanleren van schoolse vaardigheden als rekenen en taal. Ook zorgen ze voor de vorming van je persoonlijkheid. Je raakt hierdoor beter in staat tot zelfreflectie, leert oorzaak en gevolg van je keuzes overzien en ontwikkelt vermogen om je emoties te kunnen reguleren. Daarbij geldt: elke dag iets nieuws proberen, dat niet in één keer lukt en waar je moeite voor moet doen, zorgt voor nieuwe verbindingen in je hele brein (Bron: Masterclass prof. Dr. Erik Scherder). Dit geldt voor kinderen en voor volwassenen. Door samen met je kind tijd te maken voor een creatieve hobby en jezelf te blijven uitdagen, zet je je kind in ontwikkeling en houd je je eigen brein jong. Als die goede voornemens nu niet gaat lukken…!

Deze blog bedacht ik terwijl ik aan het bewegen was. Goed voornemen #1: check! Vervolgens moest ik natuurlijk wel even achter een beeldscherm bezig, oei… Maar ik had geen kinderen om mij heen, dus ook voornemen #2 is al een beetje gelukt! Het schrijven van een blog is voor mij helemaal nieuw en ik zet mijn hersenen flink aan het werk om creatief te zijn. Heel leuk om te doen, en zo heb ik zomaar met het derde goede voornemen ook al een stap gezet! Ga jij ook met goede voornemens aan de slag? Ik wens jou en je kind een heel rijk brein in 2021!