Ondeugend gedrag: consequent blijven of niet?

“Hoe blijf ik consequent terwijl ik eigenlijk heel erg moet lachen om ondeugend gedrag?”

“Dit zal voor velen herkenbaar zijn, zo ook voor mij! En met recht een dilemma; je kunt soms bijna niet anders dan lachen, terwijl je ergens ook wel weet dat dat niet het meest handig is. In ieder geval is lachen nog altijd beter dan boos worden! Je dochter heeft de leeftijd om van alles uit te proberen en te ervaren. En bij bepaalde acties wéét ze al dat die een reactie van jou gaan opleveren. Daarom wendt ze zich tot jou en krijg jij zo’n onweerstaanbare blik met van die pretoogjes. Het gaat namelijk om die reactie, want dat betekent aandacht. En aandacht willen alle kinderen graag!

Niet met opzet
Wat je het beste kunt doen, is blijven uitleggen. Hou je grenzen beperkt (lees ook opvoeddilemma 6) en herhaal hier steeds dezelfde woorden: “dat is gevaarlijk”. Je dochter zal deze woorden passief opslaan en als vanzelf rijpen haar hersenen zodanig dat ze de verbinding tussen je woorden en haar actie begrijpt. Lachen werkt dan inderdaad verwarrend, maar je mag gewoon vriendelijk blijven. Je kunt haar afleiden, of bijvoorbeeld een ander plekje geven. Kinderen zijn er niet op uit om iets ‘stouts’ te doen, maar ze vinden het gewoon leuk. Bijvoorbeeld: jij wilt niet dat ze kliedert met haar eten, je dochter doet dit niet met opzet maar houdt blijkbaar van de ervaring van haar hele handen in de vla. Vingerverven of spelen met water en zand zal ze dan hoogstwaarschijnlijk ook geweldig vinden!

Consequent
Consequent zijn is inderdaad belangrijk. Herhaal je woorden. Regel vooral ook dat anderen in haar omgeving op dezelfde manier reageren. Wist je dat kinderen tot 2 jaar de reactie koppelen aan de persoon die hem geeft? Daarom is het belangrijk dat bijvoorbeeld een partner of opa of oma ook zo reageert. Tegelijkertijd hoef je jezelf dus niet altijd serieus te nemen. De peuterpuberteit staat voor de deur. En wat is er nou leuker dan samen op blote voeten door het gras te rennen of eens een avond allemaal met je handen te eten? Dat samen genieten zorgt ervoor dat ze op andere momenten minder nodig heeft om gedrag dat jouw reactie oproept te herhalen. En bovenal: zo geniet je samen enorm van de kinderwereld!”