(Help) ik ben een stiefouder! - Doomijn | Kinderopvang

(Help) ik ben een stiefouder!

Désirée is pedagogisch beleidsmedewerker bij Doomijn en blogt over opvoeddilemma’s en andere thema’s rondom het opgroeien en opvoeden van kinderen. Ze deelt haar verhaal met tips als stiefmoeder én stiefoma rondom de jaarlijkse Stiefouderdag op de tweede zondag van oktober.

Ware liefde

“Toen ik net bij Doomijn kwam werken, vond een collega haar ware liefde via een datingsite op internet. ‘Schrijf je ook in, hartstikke leuk!’ zei ze tegen mij. Iets maakte mij nieuwsgierig en een profiel was zo gemaakt. Ik kreeg een reactie en al in de eerste mail vertelde deze man heel enthousiast over zijn kinderen. Hij zei ook: ‘als het met hen niet klikt, wordt het met een relatie niks’. Juist dát maakte mij verliefd, zo gek als ik ben op kinderen.

We begonnen rustig aan en zagen elkaar in de weekenden dat de kinderen niet kwamen. Tot op een zaterdag de bel ging en de oudste op de stoep stond. Ze zou naar de stad, maar ‘had de verkeerde bus gepakt en die kwam zomaar bij jouw huis, pap’. Opeens stond ik oog in oog met deze mooie dame, onvoorbereid en eigenlijk had ik nog geen plek in willen nemen. Het was onwennig, maar gezellig. De weekenden richtten we vervolgens in met gezellige dingen doen met de kinderen.”

“Opeens stond ik oog in oog met deze mooie dame, onvoorbereid en eigenlijk had ik nog geen plek in willen nemen.”

Samenwonen

“Na twee jaar gingen we samenwonen en de oudste wilde mee. Ik maakte twee mooie meidenkamers in mijn huis, in de kleuren die zij wilden. De weekenden gebruikten we weer om mooie herinneringen te maken voor later. Doordeweeks bouwden we meer en meer een gezinsleven op. En dat ging niet zonder slag of stoot… Ik deelde mijn huis opeens met man én kind, ieder met eigen gewoontes en manieren. Het was af en toe hard zoeken, maar de modus die we vonden, werkte: haar vader bleef de ‘opvoeding’ doen, en de gesprekken over hoe we met elkaar samenleefden voerde ik ook.

We hadden het nog vaak over onze eerste ontmoeting. Met mijn man kon ik gelukkig altijd over alle gevoelens praten en samen hebben we ons sprookje vorm gegeven. De meiden hebben nu een eigen plek gevonden. De oudste dochter heeft van mij inmiddels zelfs stiefoma gemaakt! Zonder moeite geeft zij haar dochter een extra oma cadeau, wat mij enorm gelukkig maakt. Een band opbouwen, hechten en van elkaar gaan houden kan dus zeker. Hoera voor elk stiefgezin!”

5 tips voor jou als stiefouder

“Er zijn steeds meer vaders en moeders die ook zorgen voor de kinderen van hun nieuwe partner. Dit doen zij met veel aandacht en zorg. Opvoeden kent in ieder gezin zo haar uitdagingen. In samengestelde gezinnen zijn de uitdagingen soms nóg complexer. Dat zorgt voor een aantal herkenbare valkuilen. Ik deel vijf tips met je om deze te vermijden:

  1. Proberen om het té goed te doen
    Jammer genoeg kun jij de pijn en het verdriet van de kinderen en je partner over de scheiding of het verlies niet zomaar wegnemen door heel erg je best doen. Leg de lat dus niet te hoog voor jezelf.
  2. Te weinig tijd nemen
    Veel stiefouders denken dat ze binnen de kortste keren een gelukkig en harmonieus gezin moeten hebben. De vuistregel is echter dat het bereiken van een nieuw evenwicht zo’n 4 tot 7 jaar duurt. Heb geduld!
  3. Jezelf wegcijferen
    Heel herkenbaar: je probeert leuk en vrolijk te blijven doen en zet je echte gevoel opzij. Het is veel eerlijker én handiger om ellende te voorkomen om niet te lang te wachten met het uiten van wat je dwarszit. Jij bent net zo belangrijk! Blijf je bezighouden met eigen ruimte, werk, vrienden en hobby’s.
  4. Denken dat je het niet kunt
    Stiefouders kunnen zich maar wát onzeker voelen, en dat is heel normaal. Je hebt nu eenmaal te maken met moeilijke omstandigheden. Besef dat je niet faalt of dat het allemaal aan jou ligt.
  5. Je laten afschrikken door het gedrag van je stiefkinderen
    Realiseer je dat het erbij hoort dat kinderen (onbewust) zullen gaan testen of de nieuwe relatie wel krachtig genoeg is. Ze proberen of ze erop kunnen vertrouwen dat deze relatie blijvend is en dat ze erbij horen, zonder tussen jou en je partner in te komen.

Bij Doomijn zien we stiefouders en kinderen die leven in een samengesteld gezin. Ook voor hen geldt: je bént niet alleen stiefouder op het moment dat je een relatie met een ouder krijgt, het kind en de mensen om je heen zorgen ervoor dat je ook mag gróeien als stiefouder. Hoe ervaar jij dit? We zijn heel benieuwd naar jouw verhaal!”