De ontwikkelingsfasen van een kind - Doomijn | Kinderopvang

De ontwikkelingsfasen van een kind

Kinderen ontwikkelen zich in verschillende fasen, en tijdens elk van deze fasen ontwikkelt een kind zich weer binnen verschillende ontwikkelingsgebieden. Diezelfde ontwikkelingsgebieden komen in elke fase terug. Elke fase vraagt van jou als ouder weer andere vaardigheden, opvoedingsvaardigheden en begeleiding. Welke ontwikkelingsfasen zijn er eigenlijk? En welke ontwikkelingsgebieden komen hier dan in terug? We duiken er eens wat dieper in!

Het is vooraf goed om te weten dat elk kind zich op zijn eigen manier en tempo ontwikkelt. Deze fases zijn dan ook een gemiddelde, waarbinnen heel veel variatie mogelijk is. Er is geen goed of fout; alleen een richtlijn die jou als ouder kan helpen om je kind beter te begrijpen en ondersteunen.

Tip: klik op de ‘Lees meer’-knoppen om verder te lezen over de verschillende fases! Ook vind je daar tips voor activiteiten die aansluiten bij de ontwikkelingsfase van je kind.

Babyfase

Lichamelijke en motorische ontwikkeling
De lichamelijke ontwikkeling van een baby is heel zichtbaar te volgen. Zo leert je baby in de eerste maanden om zijn eigen hoofd in balans te houden, zijn hoofd mee te draaien en bewust en gericht te bewegen. Baby’s leren rollen, draaien, (los) zitten, kruipen, zich optrekken, staan, eerste stapjes zetten en lopen. Jonge baby’s slapen gemiddeld nog zo’n 17 uur per dag en groeien heel hard. Dit is per kind natuurlijk verschillend; het ene kind groeit als kool en het andere kind doet dit wat rustiger aan.

Peuterfase

Lichamelijke en motorische ontwikkeling
Je peuter kan gemiddeld wel 8-10 cm per jaar groeien, dit zijn heel wat centimeters! Peuters willen en gaan steeds meer dingen zelf doen, zoals zelfstandig eten. Dit kan best een uitdaging zijn, maar voor de lichamelijke en motorische ontwikkeling is dit heel gezond om te leren en dus goed om zelf te mogen doen. Je kind leert ook lopen, rennen, springen, hinkelen, traplopen en fietsen met zijwieltjes. Hierin is een groot verschil te onderscheiden per kind, het ene kind is hierin sneller dan het andere kind. Dit is helemaal niet erg.
Ook raken peuters verwonderd van allerlei activiteiten zoals bouwen, kleuren, kleien, voetballen en kliederen met verf. Laat je peuter heerlijk ontdekken en experimenteren met verschillende materialen. Dit stimuleert de motorische ontwikkeling en je zal die ontwikkeling bij de kind gaan opmerken. Waar je kind als beginnende peuter zijn potlood nog met zijn vuistje vastpakt, zal hij als oudere peuter zijn potlood al met de pengreep vastpakken.

Kleuterfase / schoolkind

Lichamelijke en motorische ontwikkeling
Je kind krijgt steeds meer kracht in zijn spieren en de armen en benen groeien in proportie. Er komt meer lichaamsbeheersing en de bewegingen worden steeds soepeler. Dit is ook een mooie periode om je kind te laten starten met zwemles en het fietsen zonder zijwieltjes onder de knie te krijgen. Je kind zal zijn veters zelf gaan strikken en steeds verfijndere bewegingen kunnen maken. Dit zie je ook terug in de tekeningen die je kind maakt. Deze worden steeds gedetailleerder en er is meer en meer een verhaal aan te koppelen. Het is leuk om via de tekeningen van je kind iets terug te zien over zijn belevingswereld! Deze fase is ook de fase van het tanden wisselen; het verschilt erg per kind wanneer dit begint en in welk tempo dit gebeurt.