Als je een nieuwe relatie krijgt en jij, je partner of jullie beiden al kinderen hebben, ontstaat er een nieuwe gezinssituatie: een samengesteld gezin. En hoeveel liefde er ook is, samenleven in zo’n samengesteld gezin gaat niet zomaar vanzelf. Aan elkaar wennen vergt best wat inspanning van jullie allemaal. Balans en harmonie vinden in deze nieuwe situatie – waarmee vaak niemand ervaring heeft – kost tijd en energie.
Hoe zorg je dan voor die balans in jullie samengestelde gezin? En wat kun je doen om dit proces voor de kinderen én voor jezelf makkelijker te maken? We geven je 7 tips:
1.
Leer elkaar eerst op een ongedwongen en ontspannen manier kennen, bijvoorbeeld door een leuk uitje te ondernemen. Kies ervoor om elkaars kinderen eerst goed te leren kennen en te bekijken welke activiteiten passen bij hun karakter, hobby’s en interesses om jullie band te versterken.
2.
Accepteer de gevoelens van de kinderen van je partner en push niet teveel tot contact, ook al bedoel je dit positief. Dit kan geforceerd overkomen en juist averechts werken. Geef erkenning aan en laat ruimte voor de gevoelens die er zijn. De situatie kan voor kinderen best ingewikkeld zijn, met soms gevoelens als angst, boosheid en verdriet tot gevolg. Het is op zo'n moment dan júist belangrijk om het kind ruimte te geven en aan te sluiten bij wat hij nodig heeft. Dit kan jullie band uiteindelijk juist versterken.
3.
Geef je (stief)kinderen de ruimte om over de ‘andere’ ouder te praten en dingen te delen. Laat ze ervaren dat je dit contact accepteert en dat er geen rivaliteit heerst. Probeer negatieve gevoelens over (ex)partners zoveel mogelijk te delen wanneer de kinderen er niet bij zijn, om een loyaliteitsconflict te voorkomen. Investeer in het contact met je (ex)partner om zo de zaken die jullie samen rondom de kinderen regelen zo prettig mogelijk te laten verlopen.
4.
Plan uitjes met je eigen kinderen (zonder de kinderen van je partner) om quality time samen te hebben. Dit hoeft niet direct iets groots te zijn; het is vooral belangrijk om niet uit het oog te verliezen dat onverdeelde aandacht voor je kind in deze nieuwe situatie heel belangrijk kan zijn. Even samen een rondje wandelen, pannenkoeken bakken of een film kijken kan net dat verschil maken.
5.
Sluit, voordat de kinderen weer naar de ‘andere’ ouder gaan, de week als samengesteld gezin af volgens een bepaald ritueel. Dit kan bijvoorbeeld een tafelgesprek zijn: wat vond je fijn deze week? En wat vond je minder fijn? Bespreek (ook samen met de kinderen) hoe jullie de gang van zaken in huis vinden gaan en maak afspraken voor een volgende week of weekend samen.
6.
Er bestaan ook coaches die jou en je partner kunnen helpen en ondersteunen in deze fase. Samen maak je bijvoorbeeld een ‘stiefplan’, waarin jullie afspraken maken. Het is goed om van tevoren over bepaalde zaken na te denken, zo voorkom je dat je voor grote verassingen komt te staan. Kinderen kunnen ook (deels) bij dit plan betrokken worden. Laat hen meedenken en maak er een gezamenlijk gezinsproject van.
7.
Laat er vooral veel liefde, gezelligheid en humor zijn. Zolang dit er is, kan iedereen een hoop aan!