Martha is trots op haar baan: “De bso is zóveel meer dan alleen opvang” - Doomijn | Kinderopvang

Martha is trots op haar baan: “De bso is zóveel meer dan alleen opvang”

Werken op de buitenschoolse opvang: dat zag Martha (55) zichzelf niet zo snel doen. Inmiddels denkt ze daar wel iets anders over, want sinds een jaar werkt ze met veel plezier op de buitenschoolse opvang van Doomijn aan de Westerlaan. Een uitdagende baan, want op een gemiddelde middag lopen hier zo’n 110 kinderen rond. Goed samenwerken met collega’s en de school is daarom heel belangrijk. En dat is Martha op het lijf geschreven.

Nooit had ze gedacht dat ze dit werk met zoveel plezier zou doen. Martha: “Ik vond de bso altijd maar een ongeorganiseerde meute kinderen bij elkaar”, lacht ze. “Totdat je er middenin zit en het jouw locatie wordt. Dan kun je echt ergens aan bouwen.” En precies dat vindt ze zo leuk om te doen. Toen er een vacature vrij kwam voor junior manager twijfelde ze geen moment. “Ik dacht: als junior manager heb ik niet zoveel locaties en dus voldoende tijd om met mijn teams op de werkvloer aan de slag te gaan. In de praktijk zat ik heel veel achter de laptop: daar werd ik niet gelukkig van.” Martha wilde terug de werkvloer op. Hetzelfde blijven doen, maar in een andere rol. “Nu doe ik gewoon wat mijn collega’s ook doen maar trek ik de kar op bepaalde vlakken. Dat werkt veel beter.”

Samen met school

Samen met het team pakt ze veel dingen op. Martha: “We hoeven niet altijd te wachten totdat de manager er is, we kunnen zoveel zelf! Zoals de overleggen met de school. We spreken elkaar regelmatig. We zien dezelfde kinderen, dus als er zorgen zijn dan moet je daar samen iets mee. Groepjes onderling of kleine ruzies: dat gaat door als de school uit is en komt hier dus ook voor. ”

Ondergeschoven kindje

Toch ziet Martha dat de bso vaak wordt gezien als het onderschoven kindje van de basisschool. “Sommige mensen denken dat ik een oppas ben, maar in mijn functie ben ik ook bezig met het welbevinden van de kinderen. Op de bso leren ze zóveel. Dat gaat niet met een leerplan of leerdoelen zoals op school, maar met een activiteitenprogramma waardoor kinderen zich spelenderwijs ontwikkelen.” Dat probeert ze dan ook te laten zien aan ouders als ze hun kind ophalen. “’Kom maar binnen en kijk wat je kind hier allemaal doet’, zeg ik dan. Het is mooi om te zien als een kind dan nog niet weg wil, omdat het ergens druk mee is.”

"Ik vind dit een hele mooie carrière."

Martha

Rol van de pedagogisch medewerker

Net zoals de bso, wordt ook de functie van Martha soms onderschat. “Aan een collega is wel eens gevraagd of ze dit haar hele leven wilde blijven doen. Alsof het niet voldoende is. Ik vind dit een hele mooie carrière en hoewel dat voor iedereen verschillend is, wil dat niet zeggen dat het niks is.” Martha ziet het júist als een hele uitdagende baan. “Ik snap dat de kinderen op een gegeven moment denken: ‘ik zit hier al vanaf groep 3, laat mij los!’. Dat maakt het een uitdaging om ze hier te houden. Daarom luister ik altijd naar wat de kinderen willen. Ik laat ze een lijstje maken met wat ze leuk vinden om te doen of welke materialen ze hier missen. Dat betekent niet dat ik alles van het lijstje gelijk bestel bij bol.com – dan was het hier nu echt een lichtjesfeest – maar ik zorg wel voor de basisdingen. Oók als ze er niet om vragen. Zo was er een groepje jongens dat doorschoof naar een andere groep waar geen constructiemateriaal was. Daar speelden ze altijd zo graag mee, dus dat heb ik hier toegevoegd. Nu zitten ze hier altijd te bouwen, daar moet je wel oog voor hebben.”

Werken bij Doomijn

Wil jij ook werken op de buitenschoolse opvang? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures of stuur een open sollicitatie.

Vacatures
boom beer