Hoe houd je oudere kinderen op de bso uitgedaagd? - Doomijn | Kinderopvang

Hoe houd je oudere kinderen op de bso uitgedaagd?

Als pedagogisch medewerker bedenk je iedere dag een uitdagend aanbod voor de kinderen. Voor de oudere kinderen kan dit soms best een opgave zijn. Hoe zorg je ervoor dat je ook deze kinderen uitgedaagd houdt op de buitenschoolse opvang?

Roos van Venrooij is activiteitenconsulent bij Doomijn. Inmiddels werkt ze al 16 jaar in de kinderopvang waaronder op de buitenschoolse opvang (bso). Roos: “Een vierjarige vindt veel dingen leuk, zoals bladeren door een prentenboek of een middagje kleien. Een achtjarige wil vaak wat meer. Deze kinderen willen zelf ontdekken. Hun wereld is immers een stuk groter dan die van een vierjarige. Ze zijn veel bewuster bezig met de wereld om hun heen.”

"Geef kinderen verantwoordelijkheid."

Kinderparticipatie

“Het allerbelangrijkste is dat je kinderen betrekt bij het bedenken van je aanbod”, legt Roos uit. Je kunt bijvoorbeeld een kinderraad opstellen. “Met een kinderraad geef je kinderen die mee willen denken een stukje verantwoordelijkheid. Dat zorgt voor uitdaging en zorgt er gelijk voor dat zij een aanbod bedenken dat ze zelf leuk vinden. Zo laat je zien: ik neem jou serieus.”

Uitdagende activiteiten

Als je samen met de kinderen aan de slag gaat om een uitdagend aanbod op te zetten, kun je ze een beetje op weg helpen. “Activiteiten die het vaak goed doen bij oudere kinderen zijn activiteiten waar een competitie-element in zit en je groepjes vormt. Daarnaast kun je denken aan activiteiten waarbij kinderen zelf kunnen ontdekken.”

Programmeren met LEGO® Education

“LEGO® Education is een mooi voorbeeld van een activiteit waarbij kinderen zelf ontdekken. Met LEGO® Education brengen kinderen hun gemaakte bouwwerken tot leven. Schaf online verschillende bouwsets aan en organiseer een leuke workshop.”

Sport en spelactiviteiten

“Sport- en spelactiviteiten doen het altijd goed. Denk aan flessenvoetbal, tien-tellen-in-de-rimboe of graffiti spuiten. Goed voor de motoriek en fijn om na een lange schooldag even lekker de energie kwijt te kunnen!”

tekening van bomen

Ik verveel me!

Een rad met activiteiten is een leuke oplossing tegen verveling. Zo’n rad koop je bij Ikea of op Marktplaats. Plak rondjes met klittenband op het rad, zet een aantal activiteiten op papier en plak ze met klittenband op het rad. Denk aan workshops, buitenactiviteiten of thema’s: alles kan! Verveelt een kind zich? Dan kan hij of zij aan het rad draaien voor een leuke activiteit.

Maak een loose parts lab

“Een loose parts lab is een plek met allerlei verschillende natuurlijke materialen. Deze kunnen de kinderen eerst zelf buiten verzamelen. Voeg spullen toe zoals bakjes, een vergrootglas en microscoop zodat de kinderen deze materialen op verschillende manieren kunnen ontdekken. Maak daarbij gebruik van een prentenboek, bijvoorbeeld over kriebelbeestjes of een inktvlek. Hier halen de kinderen creativiteit uit die goed tot zijn recht komt bij het ontdekken van de materialen in het lab.”

Maak een bso-krant

“Geef kinderen verantwoordelijkheid met een eigengemaakte krant waarin ze laten zien wat er zoal gebeurt op hun bso. Denk aan activiteiten die worden aangeboden, een interview met een vriendje, een ouder of pedagogisch medewerker. De kinderen kunnen de krant op de computer maken, zelf schrijven en tekenen of stukjes uit tijdschriften knippen en plakken. De krant kun je vervolgens kopiëren en verspreiden onder alle kinderen.”

Chillen op de bso

“Het is goed om naast actieve activiteiten een plekje te creëren waar kinderen zich kunnen terugtrekken. Een plek om te lezen of gamen, onder bepaalde voorwaarden. Daarover kun je samen overleggen en afspraken maken, zoals: hoelang mag je gamen? Welke spelletjes spelen we? Richt de plek samen met de kinderen in. Wat hebben zij nodig voor een geslaagde chillhoek? Denk aan koptelefoons, kussens en een stapel tijdschriften.”

Veel succes!