6 redenen waarom jij in de kinderopvang wil werken - Doomijn | Kinderopvang

6 redenen waarom jij in de kinderopvang wil werken

Als klein meisje wist Roos van Venrooij al dat ze met kinderen wilde werken. Ook was gelijk duidelijk dat ze pedagogisch medewerker wilde worden. Wij vroegen haar waarom het zo leuk is om in de kinderopvang bij Doomijn te werken.

1. Kinderen laten je verwonderen

Verwonder je, zeggen we bij Doomijn. Dat doen kinderen vanzelf, door vragen te stellen en op ontdekking te zijn. Daardoor verwonder ik mij als medewerker ook. Ik zie ineens dingen waar ik door de dagelijkse werkzaamheden geen aandacht meer voor heb, omdat ze heel gewoon zijn geworden. Hoe blauw de lucht is, de verschillende kleuren die ontstaan bij een bepaald lichtinval, de kriebelbeestjes in het gras of het zand in mijn haren na een ochtend spelen in de zandbak.

2. Kinderen zien groeien en ontdekken

De manier waarop kinderen elkaar benaderen, samen spelen of een uitdaging aangaan: het is zo leuk om aan de zijlijn te staan kijken hoe kinderen dit proces doorlopen. Soms hebben ze wat ondersteuning nodig of ontdekken ze het helemaal zelf. Dat is zo mooi en geeft mij iedere dag weer een heel voldaan gevoel.

3. Leuke gesprekken

Van sommige uitspraken van peuters krijg ik echt een lach op mijn gezicht. Een woord dat niet goed uitgesproken wordt waardoor het vele malen leuker klinkt en eigenlijk opgenomen moet worden in de Dikke Van Dale. En met de oudste kinderen kun je vaak al hele gesprekken voeren! Ze variëren van welke sporten ze beoefenen tot het hebben van ‘kalverliefdes’ in de klas.

4. Het vertrouwen dat je krijgt

Zo fijn vind ik het, als kinderen zich vertrouwd voelen bij mij. Dat ze bij mij komen als ze zich niet prettig voelen of ergens tegen aanlopen, en dit willen delen. Samen bekijken we de situatie en ik denk met ze mee. Ik vind het belangrijk dat de kinderen zich thuis en gehoord voelen. Vrolijk, verdrietig, boos of wat voor gevoel dan ook: ze mogen er zijn, jij mag er zijn!

5. Elke dag is een feestje

Elke dag is een feestje, een nieuw avontuur. Ik weet nooit wat de dag mij gaat brengen. Natuurlijk maak ik wel een planning, maar dat kan altijd weer anders lopen. Gelukkig is daar de ruimte en tijd voor. Als een kind komt met een mooi verhaal over de vakantie en dolgraag wil laten zien hoe je de mooiste zandkastelen maakt, dan ga ik daarin mee. Hoe mooi is het dan dat een kind zich gehoord en gezien voelt en dat ik daar als medewerker iets mee doe!

6. Samen met ouders

Bij Doomijn trekken we samen op met ouders, die betrek ik dan ook graag bij de verwondermomenten die de kinderen meemaken op de opvang. De leukste gebeurtenissen delen we in het ouderportaal, met een foto en een verhaaltje zodat de ouders kunnen meegenieten van de ontwikkeling die hun kind doormaakt. Het persoonlijke contact met ouders en dat ze bij je komen met vragen of zorgen, dat vind ik heel mooi en bijzonder. Het is fijn om iets te kunnen betekenen en het samen te doen.

Als ik ‘s avonds de deur achter mij dicht doe, rijd ik met een voldaan gevoel naar huis!