Activiteiten en workshops op de kinderopvang: méér dan een middagje knutselen - Doomijn | Kinderopvang

Activiteiten en workshops op de kinderopvang: méér dan een middagje knutselen

Voor eindeloos binnen en buiten spelen is op de kinderopvang alle ruimte. Om een dag bij Doomijn nóg leuker te maken, bieden we daarnaast regelmatig verrassende activiteiten en workshops aan. En dat gaat verder dan gewoon een middagje knutselen!

“Met onze workshops willen we kinderen en medewerkers een onvergetelijke, en vooral leerzame en inspirerende dag bieden,” vertelt Lotte Blom, Consulent Advies & Activiteiten bij Doomijn. “Kinderen leren nieuwe materialen ontdekken, worden soms uit hun comfortzone gehaald, of ontdekken een nieuw talent.” Met de activiteiten en workshops sluit Doomijn aan bij de identiteit van de organisatie en staat verwondering centraal. Lotte: “We willen kinderen een nieuwe, verwonderende ervaring meegeven met ons aanbod. Hoe cool is het als je een ochtend mag spelen in de Verwonderhut, dat je leert om je eigen game te maken of een robot te programmeren!?”

Consulententeam

Uniek bij Doomijn is het consulententeam, dat zich helemaal richt op interne en externe activiteiten voor de kinderopvang. “Dit team van enthousiaste en creatieve aanpakkers, allemaal met hun eigen expertise, zorgt voor een afwisselend aanbod op de opvanglocaties,” legt Lotte uit.
“Onze Consulent Innovatie pakt alle nieuwe, gekke en verwonderende projecten op. Zoals de Verwonderhut; een caravan die omgetoverd is tot speel- en verwonderparadijs voor kinderen. De workshopaanbieder tourt hiermee langs onze locaties. Voor de grotere activiteiten en workshops en de invulling van schoolvakanties is er onze Consulent Evenementen. Zij organiseert verschillende evenementen; van Doomijn-cup en Doomijn Camping tot de invulling van een open avond op een IKC. De kinderen kunnen hun muzikale hart ophalen tijdens de activiteiten van onze Consulent Muziek. Zij gaat langs bij het kinderdagverblijf en de peuteropvang, bijvoorbeeld met een muzikaal prentenboek, en wordt ook regelmatig ingezet bij open dagen of evenementen, en in de vakanties op de bso.”
Lotte zelf heeft de rol van adviseur binnen het team: “De naam zegt het al: als Consulent Advies & Activiteiten word ik ingeschakeld door locaties voor inspiratie en de invulling van het activiteitenaanbod. Bijvoorbeeld als ze niet goed weten wat ze de oudere kinderen kunnen bieden, of de groepsruimte opnieuw willen inrichten. Om bijzondere dagen, zoals Sinterklaas of Modderdag, en de vakantieopvang op de bso een goede invulling te geven, zorg ik voor complete draaiboeken.”

“We willen kinderen een nieuwe, verwonderende ervaring meegeven met ons aanbod.”

Van baby tot bso

“Locaties van Doomijn kunnen kiezen uit een uitgebreid aanbod van activiteiten en workshops. Voor kinderen van alle leeftijden is er iets passends te vinden,” vertelt Lotte. “Voor de kinderen van 0 tot 4 jaar hebben we onze eigen specialisten in huis, zoals onze Consulent Muziek maar ook docenten Dans en Natuur. We gaan de locaties bij langs en sluiten aan bij het thema op de opvang.”

Bso’s kunnen workshops inkopen voor kinderen van 4 tot 12 jaar, daarvoor werkt Doomijn met externe partijen.” Het aanbod op de bso loopt uiteen van spaarpotten knutselen tot TikTok-dansjes leren, en van bootcamp tot robots programmeren of fotograferen. “Met de Consulent Evenementen stel ik het workshopaanbod op de bso samen. Uit het totale aanbod kunnen locaties dan zelf kiezen welke workshop voor hen geschikt is.”

Jut en de Verwonderhut

Anjutta (Jut) bezoekt alle locaties met de Verwonderhut. De caravan zelf is één grote ontdekkingstocht, en is ook nog eens volgeladen met los restmateriaal waar kinderen van 0 tot 12 jaar mee kunnen spelen. “In een grote opslag verzamelt Jut allerlei materiaal dat anders misschien zou worden weggegooid,” legt Lotte uit. “Iedere keer dat ze naar een Doomijn-locatie gaat, neemt Jut wat van deze ‘loose parts’ mee. Op elke groep biedt ze passende workshops aan, waarbij kinderen leren dat niet alles weggegooid hoeft te worden. Dat je ermee kan spelen, of zelfs iets nieuws van kan maken.” Het mooie aan de Verwonderhut vindt Lotte dat hij kan worden aangepast aan de leeftijd van de kinderen: “Heb je allemaal oudere kinderen? Dan gaan we aan de slag met de boormachines, zagen en lijmpistolen. Zijn de kinderen nog jong? Dan gaan we ontdekken hoe iets voelt, ruikt en beweegt.”

Naast een fijne en vertrouwde omgeving voor kinderen, of een plek om na schooltijd tot rust te komen, is op de kinderopvang bij Doomijn ook alle ruimte om je te verwonderen en je talenten te ontwikkelen. “Dat zien we bij Doomijn graag terug op de gezichten van de kinderen,” concludeert Lotte. “Voor ons is een activiteit of workshop geslaagd als een kind vol trots en met een grote glimlach naar huis gaat!”