Bang voor de bso - Doomijn | Kinderopvang

Bang voor de bso

“Mijn dochter van 4 jaar vindt de buitenschoolse opvang heel spannend. Ook de vakantie-bso brengt spanning met zich mee. Hoe kunnen we haar hierin helpen?”

“Voor veel kinderen is het best spannend om naar de bso te gaan. Vooral als je nog jong bent en je niet weet wat je kunt verwachten. Eerst naar school en dan naar de bso; je weet niet welke kinderen er zijn of welke pedagogisch medewerkers. Dit kan als onveilig worden ervaren.

Een nieuwe ervaring kan veel spanning met zich meebrengen. Als ouder is het belangrijk om je kind voor te bereiden op wat er gaat gebeuren. Vertel de ochtend hoe de dag eruit ziet en misschien kun je vertellen welke kinderen of welke pedagogisch medewerkers er zijn. Wat ook weleens kan helpen is om iets mee te geven van thuis, zoals een knuffel om even vast te houden bij de start.

Blijft de spanning, maak het dan bespreekbaar met de pedagogisch medewerkers zodat zij je kind hierin verder op de bso kunnen ondersteunen. Kinderen willen gezien worden en daarom is het startmoment van de bso zo belangrijk: een welkom zodat een kind hoort dat de pedagogisch medewerker hen ziet. Voor een kind is het fijn als de pedagogisch medewerker beschikbaar is. Wanneer een kind zich veilig voelt, zal het van nature tot spel komen en zal het snel vriendjes of vriendinnen maken.

De sfeer op de groep is erg belangrijk voor kinderen, als deze fijn is kan een kind ontdekken en ervaren en vooral veel plezier maken. Want de bso is zo leuk! Dit moet juist een plek zijn waar niets moet en waar je als kind mag ontspannen.

Tip: Blijf bij het ophalen van je kind even van een afstandje kijken om te zien hoe het gaat. Wanneer jij je kind al ontspannen ziet spelen, zal dat je helpen om je kind even dat duwtje in de rug te geven dat het allemaal wel goed komt.