Buitenspelen op de kinderopvang: tips en activiteiten - Doomijn | Kinderopvang

Buitenspelen op de kinderopvang: tips en activiteiten

boom met eend tekening

Wist je dat 80% van de kinderen onvoldoende beweegt? En dat terwijl onderzoek aantoont dat kinderen die meer buitenspelen meer bewegen en minder overgewicht hebben (bron: Jantje Beton). Daarnaast helpt het kinderen bij de ontwikkeling van hun zintuigen, de (motorische) vaardigheden en creativiteit. Hoe stimuleer je kinderen om meer buiten te spelen? Wij vroegen het aan onze activiteitenconsulent Roos.

De binnen- en buitenruimte als pedagoog

De inrichting van de binnen- en de buitenruimte is enorm belangrijk voor kinderen. Bij Doomijn is het belangrijkste uitgangspunt: ruimte. Letterlijk en figuurlijk. Daarnaast zorgen we ervoor dat de inrichting spannend en uitdagend is en de fantasie van kinderen prikkelt, zodat ze automatisch worden uitgedaagd om op ontdekking te gaan. Dat doen we op de volgende manieren:

Gebruik loose parts

Loose parts zijn losse onderdelen of voorwerpen die kinderen op oneindig veel manieren kunnen gebruiken in hun spel. Daarmee kunnen kinderen optimaal ontdekken en experimenteren. Buiten zijn volop loose parts te vinden, denk aan zand, stenen en bladeren. Voeg zelf echte materialen toe, zoals potten, pannen en pollepels.

Verschillende hoeken

Een buitenterrein met verschillende hoeken zorgt voor veel uitdaging, fantasierijkspel en creativiteit. Niet alleen de natuur levert hierin haar bijdrage, ook wijzelf kunnen hoeken creëren. Denk aan een buitenkeuken waar de kinderen met modder en bloemen heerlijke soep kunnen maken, een waterbaan van boomstammen en een blotevoetenpad voor wie zonder schoenen durft te ontdekken.

Een groene speelplaats

Veel speelruimtes zijn praktisch ingericht: verhard, versteend of zonder gras. Dit geeft kinderen de kans om te steppen en fietsen. Maar kinderen hebben juist de behoefte om zelf het onbekende en verrassende wat de natuur te bieden heeft te ontdekken. Dat verandert namelijk elk seizoen. In de herfst veranderen de kleuren van de bladeren en in de lente staat alles weer in bloei. Daarom zorgen we voor genoeg groen in onze tuinen, zoals gras, een moestuin of wilgenhut. Ook jij kunt makkelijk groen toevoegen aan je tuin, bijvoorbeeld met planten in pot of door een paar stoeptegels te vervangen door een mooie boom.

NK Tegelwippen

Vervang tuintegels door groen! Van 21 maart t/m 31 oktober vindt het NK Tegelwippen plaats en gaat heel Nederland weer voor een nieuw record gewipte tegels. Het idee is simpel: je wipt de tuintegels eruit en vervangt deze door planten en bomen.

Inspiratie
boom beer

Buitenspeeldagen

Eigenlijk is het iedere dag buitenspeeldag, maar een aantal dagen in het jaar zijn speciaal in het leven geroepen om buitenspelen te stimuleren. Doe jij hier al aan mee?

Nationale Buitenspeeldag

De Nationale Buitenspeeldag vindt plaats in juni en wordt georganiseerd door verschillende organisaties. Tijdens de Nationale Buitenspeeldag roepen de initiatiefnemers iedereen op om er samen voor te zorgen dat kinderen volop buitenspelen en avonturen beleven.

Modderdag

In de plassen stampen, spelen met zand en glijden in het gras. Wedstrijden wie het verst kan glijden, badderen in een modderbad of een modderkunstwerk maken. Op Modderdag (eind juni) ontdekken kinderen wat modder is en hoe je er mee kunt spelen.

3 Buitenactiviteiten

Heb jij nog wat inspiratie nodig? Wij hebben drie verwonderende buitenactiviteiten voor je op een rij gezet.

1. Schilderen met stoepkrijt

Maak de mooiste schilderwerken met krijtverf! Dat is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Kinderen leren samenwerken, verschillende kleuren ontdekken én creëren en maken kennis met het verven op verschillende ondergronden zoals tegels, kiezels of een muur.

2. Blotevoetenpad

Op een blotevoetenpad loop je over allerlei verschillende ondergronden. Met je voeten ervaar je hoe bijvoorbeeld gras, zand, stenen, water en houtsnippers voelen. Dat is leuk én best een beetje spannend!

Tip: wil je dit aanbieden aan oudere kinderen of de activiteit nóg wat spannender maken? Zorg voor een blinddoek en laat kinderen raden in welk materiaal ze staan!

3. Muziek maken met loose parts

Muziek maken kan ook zónder instrumenten. Denk bijvoorbeeld eens aan buizen, potten en pannen. Met verschillende materialen nodig je kinderen uit tot experimenteren en ontdekken. Hierdoor ervaart een kind via zijn zintuigen begrippen en tegenstellingen als luid en zacht, stoterig en vloeiend, klank en stilte. Door voor veel materiaal te zorgen kunnen kinderen samenwerken en hun fantasie gebruiken.