Hoe voorkom je klimmen uit het ledikantje? - Doomijn | Kinderopvang

Hoe voorkom je klimmen uit het ledikantje?

“Mijn dochter van 2,5 jaar klimt om de haverklap uit haar ledikant. Ook met slaapzak! Wat kan ik hier aan doen?” Ook op dit opvoeddilemma heeft pedagogisch beleidsmedewerker Désirée uiteraard een antwoord!

“Dat je kindje uit bed klimt, is met recht een dilemma! Vind je de onveiligheid een probleem of wil je graag oplossen dat je dochter steeds uit haar bed klimt? Ik kan mij voorstellen dat je haar slaapzak uitlaat. Daarmee los je een deel op: het klimmen uit bed wordt minder onveilig, vooropgesteld dat de omgeving verder veilig is voor haar. Heb je bijvoorbeeld een traphekje, zijn stopcontacten beveiligd, staan kasten niet los van de muur en staan schoonmaakmiddelen op deze verdieping achter slot en grendel?

Overstap naar een (junior)bed

Jouw kind is behendig en heeft ruimte nodig. Heb je een al eens de overstap naar een (junior)bed overwogen? De zijkanten van een peuterbed zijn wat hoger en de meesten hebben een valhekje. Dit maakt de overgang van een ledikant naar een groter bed makkelijker voor een peuter, omdat het bed bij de lengte en leeftijd past. Ze kunnen er namelijk zelf in- en uitstappen én het biedt toch nog veiligheid. Een eenpersoonsbed zou in jullie geval ook kunnen; jouw peuter lijkt niet meer zo’n behoefte te hebben aan de geborgenheid van een ledikant.

Soms is de oorzaak heel simpel, zoals een kriebelend label.

Waarom klimt jouw kind uit bed?

Daarnaast is het belangrijk te kijken naar de vraag die onder haar actie lig: waarom klimt jouw dochter uit bed en wat heeft ze nodig? Sluit hier eerst medische oorzaken en lichamelijke ongemakken uit. Soms blijkt iets simpels als een kriebelend label in de pyjama de oorzaak. Ook wil je weten of het hier gaat om scheidingsangst, angst voor de nacht of bijvoorbeeld om een gedragsfase (koppigheid, een eigen willetje). Je kunt je peuter vragen wat ze wil. Op welke momenten komt ze haar bed uit? Hier leid je vaak al veel uit af.

Oplossingen

Veel ‘problemen’ kun je meteen al oplossen of voor zijn: een glaasje water tegen de dorst, een potje op de kamer voor als ze moet plassen en bij het verlaten van de kamer vragen of nu alles oké is. Breng in ieder geval je kind volgens een vast ritueel naar bed. Peuters hebben veel houvast aan een voorspelbare volgorde. Een keuzemoment, bijvoorbeeld welk boekje gelezen wordt, kan helpen je peuter zich sterk te laten voelen. Angsten – als die er zijn – kun je samen oplossen door te vragen wat er nodig is om niet meer bang te zijn of zich alleen te voelen. Als je peuter dat niet precies weet, kun jij zelf een bepaalde knuffel ‘superkrachten’ geven, die helpen.

Mocht je peuter toch weer komen, blijf je neutraal herhalen: ‘Jij gaat lekker slapen, welterusten’ en begeleid je haar stil weer terug. Geef je kind tijd om aan deze aanpak te wennen. Hopelijk komen jullie snel samen weer tot rust!”