Tijdens de Week van Lezen en Schrijven wordt ieder jaar in september aandacht gevraagd voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid. Op 8 september is het ‘Wereldanalfabetiseringsdag’. Een lang woord om te typen. De spellingscontrole kent dit woord niet en zet er zelfs een rood streepje onder. Een gekke naam eigenlijk voor een dag waarop we ons juist inzetten voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Want dat is best lastig! Niet alleen voor jezelf, maar óók voor je kinderen. Bij Doomijn vinden we het daarom heel belangrijk dat er aandacht voor dit onderwerp is.
Door te lezen kun je heel veel leren, en door te schrijven kun je dingen en gevoelens vastleggen. Daarom ondersteunen we de kinderen al voordat ze vier jaar worden bij het leren lezen en schrijven. Zo werken we aan de taalontwikkeling van dreumesen, peuters en kleuters.
De basis leggen we op het kinderdagverblijf en de peuteropvang door bijvoorbeeld voorlezen. En door samen plaatjes te bekijken en te benoemen hoe iets heet. Het is leuk voor kinderen om kennis te maken met nieuwe dingen in een boek en erover te fantaseren. Of er juist hun eigen ervaringen in terug te zien (denk maar aan een boekje over een bezoek aan het consultatiebureau of het krijgen van een broertje of zusje). Zo ontwikkelen kinderen hun taal, en gaan ze vanzelf begrijpen dat die letters en getallen iets betekenen. Je merkt dit als je kind bijvoorbeeld woorden gaat aanwijzen in een reclamefolder. Dat is het begin van lezen. Je kind is nu gemotiveerd en zal steeds meer woorden gaan herkennen.
Als vanzelf zal je peuter nu ook gaan krabbelen en doen alsof het schrijft. Zo begint het leren schrijven! Het is erg leuk om samen mee bezig te zijn; je kunt jouw kind nu ‘papa’ of ‘mama’ leren schrijven.
Wist je dat buitenspelen heel erg goed is voor het leren schrijven? Kinderen oefenen en ontwikkelen hier hun motoriek, en leren daarmee steeds beter hoe hun ogen en handen samenwerken. Al spelend leren kinderen met elkaar communiceren en dat is weer goed voor hun woordenschat. Uit onderzoek weten we dat dit later bijdraagt aan hun leesvaardigheid. Bij Doomijn spelen we dan ook niet voor niets zoveel mogelijk buiten!
Ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier en tempo. Dat geldt ook voor het leren lezen en schrijven. Er zijn wel dingen die je kunt doen om de taalontwikkeling van jouw kind te ondersteunen. Dit kun je thuis doen: