Met zonder jas: waarom buitenspelen gezond is voor kinderen - Doomijn | Kinderopvang

Met zonder jas: waarom buitenspelen gezond is voor kinderen

De vraag die ieder kind stelt als het wil buitenspelen op de eerste mooie lentedag: ‘mag ik met zonder jas?’. Helemaal niet zo gek, want die frisse buitenlucht is heel gezond! Of je nu door het gras kruipt, in de plassen springt of in een boom klimt: buitenspelen is goed voor de weerstand, beweging én de ontwikkeling. Die jas zit dan alleen maar in de weg! Maar waarom is buitenspelen goed voor een kind (en eigenlijk ook voor jou)?

Buiten is alle ruimte om te bewegen. Of dat nu in de tuin, het park of bos of op het schoolplein is. En beweging is gezond. Want lekker uitrazen helpt om je energie kwijt te kunnen, spieren op te bouwen en zelfs beter te slapen. Alleen al buiten zijn en genieten van geuren, kleuren en geluiden om je heen helpt om stress te verminderen en je gelukkiger te voelen. Dus hup, naar buiten allemaal!

Waarom is buitenspelen belangrijk?

Uit onderzoek blijkt dat het voor kinderen goed is om dagelijks 3 (!) uur buiten te spelen. Ze voelen zich vrolijker, sterker en gezond, maar vinden het vooral heel erg leuk. Helaas spelen kinderen steeds minder buiten. Het percentage dat elke dag buiten speelt, is volgens Jantje Beton slechts 14%. En dat heeft gevolgen voor de gezondheid van een kind. Want naast ruimte om te bewegen heeft buitenspelen nog véél meer voordelen:

  • Buiten zijn is goed voor de weerstand. Je maakt vitamine D aan en hebt minder last van verkoudheid, luchtweginfecties of allergieën.
  • Meer in de verte kijken – en niet alleen op schermpjes – is goed voor je ogen.
  • Je leert risico’s inschatten en uitdagingen overwinnen doordat je buiten met andere obstakels te maken krijgt.
  • Klimmen, rennen en springen: buiten bewegen is goed voor je motoriek.
  • Al je zintuigen worden buiten geprikkeld. Denk maar eens aan de zon op je huid, de wind door je haren, de textuur van stenen of boomschors, kleuren van blaadjes, geuren van bloemen, smaak van vers geplukt fruit en geluiden van vogels.
  • Je leert natuurlijke materialen ontdekken, zoals water, zand, takken en steentjes. Dat stimuleert je creativiteit in spel.

Elke dag naar buiten

Het is altijd weer om buiten te spelen, te ontdekken en je te verwonderen. Over de warme zon op je huid, de regendruppels die samen steeds grotere plassen vormen of de kou die de plassen bevriest. Buiten zijn water, zand, stenen, bosjes, spannende paadjes, mogelijkheden om hutten te bouwen en natuurlijke materialen te vinden. Er is alle ruimte voor beweging en om je te verstoppen. Bij Doomijn gaan we dan ook élke dag naar buiten want slecht weer bestaat niet. Als het nodig is, zorgen we voor beschermende kleding, maar vies worden mag want dat betekent dat er ruimte was om (jezelf) te ontdekken!

Buitenspelen is voor alle leeftijden

Hoe jong of oud je ook bent, buitenspelen is gezond voor iedereen. De allerkleinsten kunnen zich buiten al over van alles verwonderen! Er zijn verschillende ondergronden die baby’s kunnen ervaren, ze kunnen spelen met zand of water en er zijn allerlei kruip- en ontdekmogelijkheden. Met een zacht kleed op het gras, kunnen de kleinste baby’s al van buitenspelen genieten. Bij Doomijn laten we baby’s ook regelmatig buiten slapen voor meer frisse buitenlucht.

Buiten is voor dreumesen en peuters dé plek om hun wereld te vergroten. Want waar kun je beter dingen ontdekken en grenzen verleggen dan in een nieuwe omgeving? Op deze leeftijd is het belangrijk dat jij erbij bent voor de veiligheid, om grenzen aan te geven en om je kind op weg te helpen waar nodig. Zelf buitenspelen kan alleen op een plek die écht veilig is. Doe spelletjes in de achtertuin, ontdek samen de zandbak om te hoek of stap op de fiets naar de dierenweide.

Stil zitten in de kring of aan je tafeltje, luisteren naar de juf of meester en geconcentreerd werken vragen veel van een kind. Voor kleuters en oudere kinderen is het dan ook belangrijk om tussendoor én na schooltijd lekker buiten te spelen om te ontspannen en de energie kwijt te kunnen. Spelen, sporten en ontdekken gaan steeds zelfstandiger en je kind zal steeds vaker alleen buiten spelen. Vaak weten ze zelf al heel goed wat ze willen. Op de bso van Doomijn krijgen kinderen daarom de mogelijkheid om zélf te kiezen wat ze willen doen en bieden we de leukste buitenactiviteiten en (sport)workshops aan.