Heb jij na schooltijd opvang nodig voor je kind omdat je aan het werk bent, of andere bezigheden hebt? Dan is de buitenschoolse opvang een goede keuze. Zoals de naam al doet vermoeden, sluit de bso aan op schooltijden en kan je kind hier vóór en na een schooldag terecht. Ook als het voor jouw kind niet per se noodzakelijk is, biedt de bso een heleboel kansen! Zo kan jouw kind zich hier bijvoorbeeld verder ontwikkelen in een groep, kennismaken met nieuwe dingen en zijn of haar talenten ontdekken. Waarom zou jij kiezen voor een bso, en wat is er dan allemaal mogelijk?
Vaak is het vanzelfsprekend en logisch om te kiezen voor de bso die verbonden is aan de school waarop jouw kind zit. Dit heeft ook voordelen, bijvoorbeeld omdat de leerkrachten de kinderen overdragen aan de pedagogisch medewerker en informatie doorgeven over bijzonderheden in de klas. Daarnaast werken scholen en bso’s vaak samen, zoals door dezelfde thema’s of aanpak tegen pesten. Deze continuïteit biedt de kinderen veiligheid.
Naast de buitenschoolse opvang op school kun je ook bewust kiezen voor een ándere bso. Waar jouw kind net op een andere manier wordt uitgedaagd. Bijvoorbeeld omdat er nóg meer aandacht is voor buitenactiviteiten of jouw kind er op allerlei manieren kennismaakt met sport en bewegen. Of omdat er met een andere pedagogiek wordt gewerkt, zoals Reggio Emilia. Bij Doomijn hebben we in een aantal plaatsen bijzondere buitenschoolse opvang, van scouting- en sport-bso’s tot de Villa’s.
De bso is dé plek voor ontspanning na schooltijd en om te spelen, want dat is de hoogste vorm van onderzoek! Daarom zijn de bso’s bij Doomijn zo ingericht dat kinderen vanuit verwondering zelf op ontdekking kunnen gaan. De inrichting, materialen en activiteiten laten kinderen kennismaken met nieuwe ervaringen, om zo te ontdekken waar ze écht blij van worden. Sommige kinderen blijken bijvoorbeeld bewuste bewegers, anderen zijn gefascineerd door de natuur of gaan juist helemaal op in kunst en drama. We stimuleren kinderen om zich van hieruit steeds verder te ontwikkelen.
De uitdagende activiteiten op de bso kun je niet zo snel ergens anders doen, want thuis beschik je meestal niet over vier bakken Lego of een hele kast vol verschillende toffe spellen. En wat te denken van workshops als graffiti spuiten of freerunning? Of leren programmeren met robots? Zo worden ongemerkt de motorische, creatieve en cognitieve ontwikkeling enorm gestimuleerd!
Kinderen zijn niet altijd meer gewend om echt met elkaar te spelen. Op de bso is daar wél alle ruimte voor. Hier spelen kinderen eens met andere kinderen dan binnen hun eigen kring, en staan respect en elkaar helpen centraal. Zo groeien ze samen. Door met anderen om te gaan, leren kinderen plannen, voor zichzelf opkomen en hun grenzen aangeven. Nergens wordt die sociale ontwikkeling zó sterk ondersteund als op de bso. En de pedagogisch medewerkers? Die zijn automatisch de hele middag beschikbaar voor jouw kind, want dat is hun werk!
De bso? Onmisbaar voor ieder kind, vinden wij. Een echte aanvulling op school en thuis!