Een broertje of zusje op komst! - Doomijn | Kinderopvang

Een broertje of zusje op komst!

De komst van een broertje of zusje kan een grote verandering zijn voor een kind: de positie binnen het gezin verandert en onverdeelde aandacht die er eerst voor het kind was moet hij delen. Ook zijn papa en mama ineens heel druk met de baby. Best lastig allemaal! Het is dan ook fijn voor je kind (en voor jezelf) om hem of haar voor te bereiden op de komst van de baby. Hoe je dat doet? We geven je zes tips plús een aantal leuke boekentips!

Ga eerst eens na hoe jouw kind in het algemeen omgaat met veranderingen. Hoe reageert jouw kind, wat heeft het in zo’n situatie nodig en wat vindt het wel of niet fijn? Het gedrag kun je nooit helemaal voorspellen, maar jij kunt wel een inschatting maken op basis van de kennis die je al over jouw kind hebt. Het ene kind reageert door zich wat terug te trekken, het ander wordt opstandig, weer een ander kind gaat rustig spelen en de ander wordt hangerig en huilerig en wil de geborgenheid van papa of mama. Er is dus niet één manier om je kind voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje, maar gelukkig zijn er een paar algemene handvatten die kunnen helpen.

1. Zichtbaar zwanger

Een zwangerschap duurt negen maanden. Dit is, zeker voor een jong kind, een lange periode en daarom ingewikkeld om te overzien. Probeer je kind daarom pas te vertellen over de komst van een kindje zodra er iets ‘zichtbaar’ is, zoals een groeiende buik of een echofoto, en neem je kind hierin mee. Een broertje of een zusje krijgen is voor een kind een abstract begrip waar ze zich moeilijk een voorstelling van kunnen maken. Probeer de gesprekken die je voert met je kind over de baby vooral op initiatief van je kind te laten zijn. Volg je kind hierin. Ga in op vragen die je kind zelf stelt en push niet teveel om het over de baby te hebben. Wanneer de nadruk hier teveel op wordt gelegd, kan dit juist averechts werken.

2. Samen voorbereiden

Betrek je kind bij de voorbereidingen voor de komst van de baby. Er wordt vaak geklust aan de kinderkamer(s) en gewisseld van bedjes. Vertel bijvoorbeeld aan je kind dat hij een nieuwe kamer krijgt omdat hij groter wordt en maak hier samen een leuk project van. Laat je kind een mooie kleur voor op de muur kiezen of een leuk dekbedovertrek. Ook kun je hem betrekken bij de inrichting van de babykamer. Laat je kind meehelpen en maak hier iets leuks van. Dit geeft je kind een positieve ervaring die gekoppeld is aan de komst van het nieuwe gezinslid. Doe dit in stapjes en gooi niet direct je hele huis overhoop. In kleinere stapjes kan je kind de verandering volgen en dit in zijn tempo verwerken.

"Geef je kind een positieve ervaring die gekoppeld is aan de komst van het nieuwe gezinslid"

- Jet

3. Welkomstcadeau

Maak samen met je kind een cadeautje om de baby te verwelkomen. Laat je kind dit uitzoeken en/of maken en aan zijn broertje of zusje geven in de eerste periode van kennismaking. Pak het cadeautje samen in en maak er een gezellig momentje van. Koop of maak als ouder ook een cadeautje voor je kind om in de eerste periode van kennismaking te geven. Er gaat veel aandacht naar de pasgeboren baby, en er zijn veel cadeautjes en bezoekjes. Op deze manier voelt je kind zich óók gezien en belangrijk.

4. Spelenderwijs kennismaken

Leer je kind spelenderwijs kennismaken met het fenomeen ‘baby’. Kijk samen bijvoorbeeld babyfoto’s van je kind terug of lees boekjes voor over de komst van een broertje of zusje. Is er iemand in je omgeving die al een baby’tje heeft? Geef je kind vast een voorproefje op wat er gaat komen. Doe ook dit in kleine stapjes en ongedwongen, gewoon omdat het leuk is om dit samen te doen. Vertel aan je kind hoe het straks bij jullie zal zijn en hoe je met een baby omgaat, en noem voorbeelden van wat jullie gezien hebben op foto’s, in boekjes en tijdens het babybezoekje. Hiermee schep je een verwachtingspatroon voor je kind dat eenvoudig is doordat je het niet te groot maakt en duidelijkheid schept van wat er gaat komen.

tekening van bomen

Boekentips:

  • Er komt een baby bij van John Burningham.
  • Wat zit er in je buik, mama van Sam Lloyd.
  • Wij krijgen een baby van Katja Reider en Marijke ten Cate.
  • Kleine pluis van Dick Bruna.
  • Bobbi wordt grote broer van Ingeborg Bijlsma.
  • Kaatje en mama’s buik van Liesbet Slegers.

5. Volg jouw kind

Probeer, wanneer de baby eenmaal is geboren, jouw kind te volgen in zijn initiatief richting de baby toe. Het ene kind is niet bij de baby weg te slaan, het andere kind kijkt er niet naar om en weer een ander kind reageert wat afwerend richting de baby of wil bijvoorbeeld dat de baby weer weggaat. Benoem de gevoelens en emoties die je bij je kind ziet en hang hier geen waardeoordeel aan. Betrek je kind bij de verzorging van de baby door hem mee te laten helpen en hem hiervoor positieve aandacht te geven. Push je kind niet als hij dit niet wil, de interesse komt vanzelf!

6. Zorg voor structuur

Houd de structuur die je kind gewend is aan, juist nu er zoveel verandert thuis! De normale dingen van het dagelijks leven geven je kind de veiligheid van het bekende. Lekker even een rondje fietsen met papa, een boekje lezen voor het slapen gaan of even stoeien.

Veel succes met de nieuwe gezinssituatie en vergeet vooral niet te genieten van het samenzijn als gezin!