De feestdagen – een tijd vol lichtjes, gezelligheid en samenzijn! Voor veel gezinnen is dit de mooiste tijd van het jaar, met feestelijke versieringen, speciale momenten en natuurlijk lekker eten. Maar de magie van de feestdagen kan ook een heleboel indrukken en een wat drukkere agenda met zich meebrengen. Dat is niet alleen voor jou als ouder soms een uitdaging, maar ook voor je kind. In deze blog bekijken we hoe je kind (van 0 tot 12 jaar) de feestdagen beleeft en delen we tips om samen ontspannen van deze tijd te genieten!
Lichtjes, ballen, slingers, gekleurde petten en mutsen… Baby’s en dreumesen zijn volop bezig met het ontdekken van de wereld om hen heen. Al het moois rondom de feestdagen zien ze voor het eerst. Voor de allerkleinsten is de feestperiode dus een ware ontdekkingsreis. Al deze nieuwe dingen maken indruk, maar kunnen ook best overweldigend zijn. Het is fijn om samen te genieten van al die nieuwe dingen en als volwassenen ook weer te kijken alsof je het allemaal voor de eerste keer ziet. Denk je dat de prikkels even teveel worden voor je baby of dreumes, lees dan onze tips.
Peuters hebben een nieuwsgierige houding en willen alles begrijpen. Een lampionoptocht, de sinterklaasintocht of de kerstboom optuigen leeft al veel meer. ‘Waarom zitten er lichtjes in de boom? Wie brengt de cadeautjes?’ Dit soort vragen zijn een mooie kans om met je peuter te praten over de magie van de feestdagen. Samen ontdekken en antwoorden geven helpt hen de warmte van deze tijd op hun eigen tempo te beleven. En je kunt zo meegenieten van de mooie gedachtegang die je peuter heeft!
Voor kleuters is de feestdagenperiode één groot avontuur vol magie. Ze kunnen helemaal in de ban raken van Sinterklaas, de Kerstman en de verhalen daarachter. Deze fantasiewereld maakt de feestdagen extra spannend en magisch. Maar soms kunnen ze zich door deze verhalen ook zorgen maken: ‘Zouden de cadeautjes echt wel aankomen? Wat als de boot vastzit? Of als de pakjes kwijt zijn?’ Omdat je kleuter nog magisch denkt, is er nog weinig onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid. Hierdoor kunnen sommige verhalen je kleuter behoorlijk bezighouden.
Ook kunnen de nieuwe indrukken op de opvang soms overweldigend zijn. Kleuters gedijen goed op voorspelbaarheid, en in de drukte van de feestdagen is die niet altijd duidelijk aanwezig. Jij kunt helpen door ruimte te bieden voor vragen, met ze mee te genieten en hen vooral het gevoel te geven dat ze veilig zijn in al die feestdrukte.
Naarmate kinderen ouder worden, begrijpen ze steeds beter wat de feestdagen inhouden, maar dit brengt soms ook extra vragen en verwachtingen met zich mee. Vaak wil je kind nog volop genieten van de magie, maar is hij of zij zich er ook al bewuster van dat niet alles even echt is. Veel kinderen vinden het leuk, maar ook een beetje spannend. Vragen die je kind kan hebben: ‘Wanneer mag je precies je schoen zetten? Neemt Sinterklaas me echt niet mee? Wanneer is het tijd om de kerstboom op te zetten?’ Voor sommige kinderen kan dit verwarring opleveren, terwijl anderen volop willen blijven geloven en meegenieten.
Daarnaast is het op school vaak ook een wat drukkere periode, met de gezellige voorbereidingen en soms toetsen in de laatste weken van het jaar. Extra prikkels dus, die zorgen voor een volle decembermaand. Als ouder ben je het belangrijkst en een echte steunpilaar. Door samen te genieten, tijd vrij te maken voor leuke momenten en ruimte te geven aan vragen, kun je helpen om ze de feestdagen als een gezellige en ontspannen tijd te laten ervaren.
Van een aftelkalender tot rust tussen de verschillende feesten in: lees onze tips!
7 tips voor fijne feestdagen met je kindFijne feestdagen gewenst!