5 tips bij feestdagenstress - Doomijn | Kinderopvang

5 tips bij feestdagenstress

Waarom dit gedrag, waarom elke avond een traan.
Wat is er aan de hand?
Je kunt toch gewoon slapen gaan.
Wanneer verlaat die beste man weer ons land!?

Waarom dit gedrag, waarom word je zo snel boos.
Lichtjes, lekker eten en visite is toch fijn?
Je was ook al zindelijk, een poos.
Noem je dit nu groot zijn?

Het is natuurlijk nogal wat: een vreemde man die over de daken loopt met zijn paard. Pieten of de Kerstman die door de schoorsteen je huis binnendringen. Overal lichtjes, dagen die anders dan anders zijn… Voor sommige kinderen zijn bijzondere dagen best lastig. En veel. Om de decembermaand samen gezellig te houden, en je kind(eren) te ondersteunen, delen we graag onze tips!

1. Houd de feestdagen voorspelbaar

Als een kind weet wat er komen gaat en waar het aan toe is, geeft dat houvast en een gevoel van veiligheid. Een aftelkalender tot het Pakjesavond of Kerstmis is kan helpen. Vertel van tevoren hoe die dagen eruit zien en wat jouw kind kan verwachten. Samen plaatjes kijken en boeken lezen over Sint en Kerst kan zeker helpen!

2. Zoek samen naar een oplossing

Is jouw kind erg bang? Probeer uit te vinden waar de angst precies zit en vraag je kind hoe dit op te lossen. Een oplossing kan bijvoorbeeld zijn om de schoen onder het afdakje buiten of op het balkon te zetten. Dan kan de deur op slot. Het helpt ook om te benadrukken dat Sint en de Pieten geen ‘stoute’ kinderen mee neemt. Of om bijvoorbeeld een briefje aan Sinterklaas te schrijven met een vraag of wens. Zo krijgt je kind het gevoel meer grip te hebben.

3. Plan de dagen niet te vol

Hoe leuk de kinderen het ook vinden; al die visite of etentjes buiten de deur kosten extra energie. Momenten van rust en voorspelbaarheid helpen je kind met alle prikkels om te gaan.

4. Zorg voor voldoende slaap

Houd zoveel mogelijk normale slaaptijden en bedrituelen aan. Samen de dag doornemen, een boekje lezen (over Sinterklaas of Kerst) of naar rustige muziek luisteren helpen je kind op weg naar ontspanning. Het helpt ook om het liefst anderhalf uur voor bedtijd geen schermtijd meer te bieden – hoe verleidelijk soms ook bij het natafelen. Het licht van deze toestellen houdt de hersenen tegen om slaaphormonen aan te maken. Tijdens de slaap worden alle indrukken verwerkt en het energieniveau hersteld. Extra hard nodig dus in deze tijd!

5. Kijk naar de behoefte achter ‘lastig’ gedrag

Je kind geeft met gedrag aan dat het iets van je nodig heeft. Soms is dat even zoeken. Begrip tonen voor het feit dat je kind het moeilijk heeft, is een goede eerste stap. Voor jezelf kun je stilstaan bij het feit dat gedrag dat wij als lastig of negatief ervaren óók een verborgen kwaliteit in zich heeft. Een angstig kind is bijvoorbeeld ook bedachtzaam en een kind dat dramt is vaak erg besluitvaardig! Door goed naar jouw kind te kijken en te bieden waar het eigenlijk behoefte aan heeft, help je je kind om weer meer in evenwicht te komen.

Geniet samen van – stressvrije – feestdagen!