Gouden combinatie(baan): Dortji is kok en pedagogisch medewerker - Doomijn | Kinderopvang

Gouden combinatie(baan): Dortji is kok en pedagogisch medewerker

Pedagogisch medewerker Dortji van Sliedregt-Roemahlewang is van alle markten thuis. Muziek maken op de gitaar en samen zingen, een balletje trappen op het plein of een creatieve activiteit in elkaar zetten: op de buitenschoolse opvang kan ze al haar talenten kwijt. Maar zet je haar in de keuken, dan is ze pas écht in haar element. Het koken werd haar met de paplepel ingegoten. Niet zo gek dus dat ze daar later haar beroep van maakte. Ze opende haar eigen restaurant, werkte als chef-kok en biedt met haar huidige bedrijf workshops en catering aan. In de zomer ligt haar eerste kookboek in de winkel. Toch zocht ze na tien jaar zelfstandige wat meer vastigheid en besloot naast haar bedrijf weer op de bso te gaan werken. Gelukkig kan ze ook hier haar kooktalenten kwijt, want als pedagogisch medewerker duikt ze regelmatig de keuken in om de kinderen mee te nemen in haar passie. Een gouden combinatie, al zegt ze het zelf.

Creatief koken

Als Molukse weet Dortji als geen ander hoe je de lekkerste Indonesische en Molukse gerechten maakt. Voor de kinderen misschien iets te ingewikkeld, dus staan er vandaag simpele gerechtjes op het menu: gevulde eieren, groentes en spinaziepasteitjes van bladerdeeg. Alle kinderen krijgen een taak en gaan enthousiast aan de slag. Sommigen smullen ondertussen stiekem van de ingrediënten en worden er net op tijd aan herinnerd dat ze niet álles moeten opeten. Dortji geniet met volle teugen. “Op deze locatie heb ik alle ruimte om te koken met de kinderen. Soms moet ik een beetje creatief zijn, als er geen warmtebron of oven is bijvoorbeeld. Dan worden de gerechten wat makkelijker, maar dat geeft niks. Ik vind het leuk als de kinderen een beetje van mijn cultuur meekrijgen en dat kan ook met simpele gerechtjes, zoals tapashapjes of bonbons.”

Drie middagen werken op de bso is perfect voor mij.

Gouden combinatie

Als invalkracht komt Dortji op verschillende locaties. Op dit moment vervangt ze een aantal maanden een collega op de buitenschoolse opvang aan de Westerlaan in Zwolle. Dat doet ze drie middagen per week. “Perfect voor mij, want zo houd ik genoeg tijd over voor mijn bedrijf en hobby’s. Doordat ik pas ’s middags hoef te werken, kan ik ‘s ochtends vast wat voorbereidingen treffen voor bijvoorbeeld een avondworkshop. De overige twee dagen houd ik vrij voor mijn catering. Een gouden combinatie!”

Mooiste compliment

Sinds een aantal jaren heeft Doomijn een nieuw voedingsbeleid. Een leuke uitdaging voor Dortji. “In het nieuwe voedingsbeleid letten we erg op de inname van suikers. Zoete gerechtjes pas ik daarom aan naar hartig. Poffertjes bijvoorbeeld zijn meestal zoet, dus maak ik ze met spinazie en geraspte wortel. Sommige kinderen zeggen dan: ‘Ik lust geen spinazie’. Maar vaak lusten ze het in de vorm van een poffertje ineens wel. Ik vind het schitterend dat ik kinderen iets kan laten eten wat ze niet kennen of lusten en dan terug krijg dat ze het toch wél lekker vinden. Dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen!”

Ook werken bij Doomijn?

Dan hebben we goed nieuws, want Dortji zoekt meerdere nieuwe collega's voor haar locatie Westerlaan!

Bekijk vacature