Groene vingers in de kinderopvang - Doomijn | Kinderopvang

Groene vingers in de kinderopvang

Van planten, bloemen en dieren weet Esther álles: over tijgerslakken en de aderen van een plantenblad, dat colaplanten heel lekker ruiken, maar je ze zeker niet moet eten. Op de buitenschoolse opvang bij het Schellerpark zit ze als pedagogisch medewerker dan ook helemaal op haar plek. Midden in de wijk maar omgeven door groen. Een unieke locatie voor kinderen én medewerkers.

Een groene werkplek

Op de basisschool wist Esther het zeker: ik wil mijn eigen bloemenwinkel. Totdat ze tijdens haar vmbo Groen het vak bloemschikken kreeg. “Oh nee, dacht ik, dat ga ik de rest van mijn leven niet doen”, vertelt ze lachend. Plantenteelt en groenvoorziening daarentegen vond ze wél heel interessant. “Werken in de kas, het stekken van planten: dat lag mij meer.”

Deze interesses komen nu goed van pas, want de buitenschoolse opvang bij het Schellerpark wordt omgeven door groen. De bso bevindt zich samen met de peuteropvang in Wijkboerderij de Schellerhoeve van Travers Welzijn. Aan de rand van Zwolle-Zuid, waar je even kunt ontsnappen aan de drukte. “Hier word je echt weer even met beide benen op de grond gezet”, legt Esther uit. “We leven in een gehaaste wereld waar we veel moeten en het liefst zo snel mogelijk. Hier kan ik de kinderen laten zien dat een aardappel niet zomaar in de supermarkt belandt, maar eerst in de grond groeit.” Esther laat ze de kleine dingen in het leven zien, simpelweg door een baksteen op te tillen. “Daar tref je dan een heel dierenwereldje onder aan. Die dingen vind ik heel waardevol en dat wil ik kinderen graag meegeven.”

Nog leuker vindt Esther het, als de kinderen de opgedane kennis mee naar huis nemen. Zo ontdekte Esther dat je madeliefjes kunt eten. “Eén van de kinderen nam een hap van het bloemetje. Ik hoor de vader het nog zo zeggen: ‘Nee, niet doen!’ En het zoontje antwoordde: ‘Dat kun je eten hoor pap.’”

Bij Doomijn is veel ruimte voor je eigen ideeën, dat vind ik super waardevol.

Esther

Samenwerken en verbinden

Wat deze locatie nog meer uniek maakt, is de samenwerking met de wijkboerderij. “Op deze locatie draait alles om verbinding. Verbinding met de wijkbewoners, de vrijwilligers en mijn collega’s van Travers Welzijn.” Travers Welzijn is net als Doomijn onderdeel van de overkoepelende organisatie Travers. Door gebruik te maken van elkaars kennis en kracht, ontstaan nieuwe ideeën, projecten en samenwerkingen, zoals het project Bezige Bij dat Esther in samenwerking met Travers Welzijn en een vrijwilliger heeft opgezet. “Super waardevol en zo fijn dat die ruimte er bij Doomijn is. Dit project heeft mij echt verrijkt als persoon. Ik ben veel meer gaan doen met de tuin en pas dat weer toe in mijn werk. Daarnaast vind ik het werken met vrijwilligers heel interessant, daar wil ik zeker meer mee gaan doen!”

Werken bij Doomijn

Wil jij ook werken in de kinderopvang? Neem dan eens een kijkje tussen onze vacatures of stuur een open sollicitatie.

Bekijk vacatures