Houd je hoofd koel: tips voor warme zomerdagen - Doomijn | Kinderopvang

Houd je hoofd koel: tips voor warme zomerdagen

Het is weer volop zomer. Heerlijk naar buiten, zwemmen, ijsjes eten of lekker boeken lezen onder de parasol. In de zomermaanden kan het ook warm worden. Héél warm… Hoe reageren kinderen eigenlijk op die hitte? En waar moet je als ouder op letten? Wij zochten het voor je uit!

Op zomerse dagen is het belangrijk om alert te zijn. Bij temperaturen van 26 graden of hoger lopen kinderen namelijk risico op het krijgen van hitte gerelateerde aandoeningen. Dit heeft zowel te maken met de lichamelijke ontwikkelingsfase van kinderen als met hun gedrag. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf acties ondernemen als ze het te heet hebben. Het risico tijdens hitte bij jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van jou als verzorger. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je kind niet te warm gekleed is, niet verbrandt, meer te drinken krijgt en rustiger aan doet.

Voldoende drinken

Zorg dat je kind voldoende drinkt: minimaal 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Bij baby’s zijn deze hoeveelheden afgestemd op het lichaamsgewicht en is dit dus anders. Geef je je kindje nog borstvoeding? Dan hoef je geen extra water bij te geven. Leg je kindje gewoon wat extra aan, op deze manier krijgt je baby voldoende vocht binnen. Zorg ervoor dat je kind goed verspreid over de dag drinkt en dat drinken steeds makkelijk beschikbaar is. Dit maakt het toegankelijker om ook zelf drinken te pakken. Wacht niet tot je kind zelf aan geeft dat het dorst heeft, maar blijf je kind gedurende de dag voorzien van vocht. Als je kind minder plast dan normaal of de urine donkerder wordt, moet je kind meer drinken.

Tip: Maak drinken aantrekkelijk voor je kind. Voeg wat rood fruit toe aan een kan water, laat je kind uit een zomers rietje drinken of maak samen gekleurde ijsklontjes voor in het drinkwater.

Bescherming tegen de zon

Smeer je kind altijd goed in met een goede zonnebrandcrème (minimaal factor 30) en zorg ervoor dat het niet in de volle zon speelt, zit of ligt. Met name jonge kinderen kun je beter helemaal niet in de zon laten. Wanneer je kindje wat ouder wordt, probeer dan het zonlicht tussen 11.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk te vermijden. Smeer je kind elke twee uur opnieuw in. Zorg in en om het huis voor voldoende schaduwplekjes waaronder gespeeld kan worden. Denk aan een parasol, zonnescherm of zonnedoek.

Kleed je kind luchtig en gebruik kleding van ademend materiaal, zoals katoen, wat vocht gemakkelijk opneemt. Ook een katoenen zonnehoedje beschermt tegen de zon. Trek kleine kinderen die nog in de kinderwagen zitten katoenen sokjes aan tegen verbranding van de voetjes. Bescherm de ogen van je kind en zet een zonnebrilletje op met een UV-filter (UV400-lenzen).

Luchtig slapen

Bij warm weer is slapen in alleen een romper of een onderbroek voldoende. Geef je kind een dun laken. Het is vooral belangrijk dat je kind zijn warmte kwijt kan. Controleer regelmatig (zeker bij baby’tjes) of je slapende kind het niet te warm heeft. Bijvoorbeeld als ze erg zweten. Indien dat het geval is, zoek dan een koelere slaapplek. Eventueel kun je je kind ook buiten laten slapen, wanneer het buiten in de schaduw minder warm is dan binnen.

In de auto

Ga je op een warme dag met de auto op pad? Zorg dan dat het binnen niet te warm wordt, bijvoorbeeld met vrolijke zonneschermpjes om de ramen mee af te schermen. Ventileer de auto goed door de ramen open te zetten en alles lekker door te laten waaien. Let wel op dat je kind niet op de tocht zit. Ventileren kan ook met de airco, maar let wel op dat je de airco niet meer dan 6 graden lager zet dan de temperatuur buiten. Wanneer de temperatuur van de airco te laag is, komt er een koude luchtstroom waardoor kinderen – en met name baby’s – te snel afkoelen. Ook kun je hier verkouden van worden, hoofdpijn en keelpijn krijgen.
De temperatuur in een auto kan in zeer korte tijd hoog oplopen, dus toezicht op kinderen is erg belangrijk. Laat je kind nooit alleen in de auto achter, ook niet voor een kort moment!

Buiten spelen

Natuurlijk is er niets leukers dan spelen met water als het warm is! En spelen met water werkt ook nog eens verkoelend. Bedenk samen leuke waterspelletjes, maak een autowasstraat voor de autootjes of laat alle speelgoeddieren in bad gaan. Maak een waterparcours of maak een grote bak vol waterballonnen en gooi elkaar daarna nat.
Wanneer je kind met zout water speelt, of in zout water zwemt, probeer hem dan af te spoelen met zoet water. Door de zoutkristallen in het water kan je kind sneller verbranden. Smeer je kind daarna weer helemaal in en hij is klaar voor de volgende speelronde.

Tip: Op opwegmetmama.nl vind je leuke activiteiten die je kunt doen met je kind wanneer het buiten warm is.