In 5 stappen een activiteitenprogramma neerzetten voor de bso - Doomijn | Kinderopvang

In 5 stappen een activiteitenprogramma neerzetten voor de bso

Buiten spelen, kleuren of een boek lezen: op de bso kunnen kinderen van alles doen. Aan jou de taak als pedagogisch medewerker om dit aanbod uitdagend, leerzaam én leuk te houden. Maar hoe doe je dat zónder dat je daar iedere week een hele middag mee bezig bent? Samen met pedagogisch medewerker Suzanne laten we je in 5 stappen zien hoe we dat bij Doomijn doen en wat jij daarvan kunt leren.

Stap 1: Ga er goed voor zitten

Een activiteitenprogramma bedenken doe je niet ‘even’. Suzanne: “Ik maak daarom altijd een activiteitenprogramma voor meerdere weken; vaak van vakantie tot vakantie. In de schoolvakanties maak ik een vakantieprogramma. Ik plan ruim van te voren tijd in om hier mee bezig te gaan zodat ik dit niet iedere week hoef te doen. Dan schiet het er namelijk vaak bij in. Stem dit dus tijdig af met je collega’s.”

Stap 2: Bepaal de thema’s

“Iedere periode werken we met een ander thema. Denk aan carnaval tijdens de voorjaarsvakantie en wereldreis in de zomer. Een thema geeft richting. Het helpt je bij het bepalen van de activiteiten, maar zorgt ook voor afwisseling. Ook kijk ik naar: hoe kleed ik mijn ruimtes aan? Zo neem je de kinderen mee in een andere wereld: leerzaam en leuk!”

Stap 3: Betrek kinderen erbij

“Bij het maken van een activiteitenprogramma betrek ik altijd de kinderen. Dit stimuleert hun autonomie en dat vergroot hun zelfvertrouwen en betrokkenheid. Kinderen zijn namelijk veel meer betrokken bij activiteiten die ze zelf hebben bedacht of uitgekozen, vooral oudere kinderen. Ook bij de voorbereiding kunnen ze helpen. Staat er een kookactiviteit op de planning? Dan kunnen de kinderen zelf het boodschappenlijstje maken.”

“Kinderen zijn meer betrokken bij een activiteit die ze zelf hebben uitgekozen.”

Suzanne

Stap 4: Kies de activiteiten

“Dan is het tijd om de activiteiten uit te kiezen. Bij Doomijn werken we hiervoor met DoenKids. Dit is een online database vol met activiteiten. Samen met de kinderen loop ik de database langs. Hierin kun je filteren op bijvoorbeeld leeftijd of thema. De leukste activiteiten zetten we op het prikbord. Van daaruit kiezen we één activiteit per week. Door dezelfde activiteit de hele week aan te bieden, krijgen alle kinderen de kans om mee te doen. Ook de kinderen die maar één keer per week komen of vandaag liever iets anders willen doen. Een activiteit bij Doomijn is namelijk altijd vrije keuze. We verplichten kinderen nooit om mee te doen; we respecteren hun autonomie. Als een kind vandaag geen zin heeft om mee te doen maar liever buiten wil spelen, kan het een andere keer die week meedoen. Zo heeft een kind altijd een keuze.”

Tip: Werkt jouw organisatie niet met DoenKids? Ga dan samen brainstormen met de kinderen. Waar moet je aan denken bij het gekozen thema?

5. Maak een planning

“Zodra je genoeg activiteiten hebt verzameld, kun je gaan plannen. In DoenKids kan dat gemakkelijk met één druk op de knop. Vervolgens print ik de planning en hangen we ‘m op. Zo kunnen alle kinderen zien wat we wanneer gaan doen.”

Tip: Geen Doenkids? In het online programma Canva staan kant-en-klare kalenders die je gemakkelijk aanpast.

Wat doen we bij Doomijn nog meer?

Bij Doomijn bieden we de pedagogisch medewerkers verschillende mogelijkheden om inspiratie op te doen voor hun activiteitenprogramma.

Workshops

In de zomervakantie vinden er verschillende workshops plaats waar locaties zich voor kunnen inschrijven. Denk aan een reptielenworkshop of een bezoek van natuurexpert Betty Bosgoed. Sommige workshops worden gegeven door onze pedagogisch medewerkers. Afhankelijk van hun talent of interesse stellen ze zelf een workshop samen die ze geven op verschillende locaties, zoals een middagje salsadansen, een skateboardclinic of workshop over statische elektriciteit.

Consulenten Doomijn

Ze zitten vol energie en creativiteit: ons consulententeam. Een leuke activiteit bedenken, dát kun je wel aan hen overlaten. Van gemoedelijke muziek voor baby’s tot vrolijke voorleesmomenten met peuters en creatieve activiteiten met loose parts. De consulenten komen langs op locatie om de pedagogisch medewerkers te inspireren. Zo maken de medewerkers kennis met andere materialen, krijgen ze nieuwe ideeën voor een divers aanbod en wordt er meegedacht over het inrichten van de ruimtes.

Trainingen

Travers Academie
Bij Doomijn hebben we een eigen academie met trainingen en cursussen over verschillende onderwerpen. Hoe stem je jouw aanbod af op de ontwikkeling van een baby? Hoe zet je loose parts in én begeleid je dit op een goede manier? Het aanbod wisselt regelmatig en wordt afgestemd op de behoeftes van onze medewerkers.

Wisselend aanbod
Daarnaast krijgen medewerkers de mogelijkheid om deel te nemen aan externe trainingen en cursussen. Denk bijvoorbeeld aan een training Talentenfluisteraar, Interactief Voorlezen of Lego Education.