Ondeugend gedrag: consequent blijven of niet? - Doomijn | Kinderopvang

Ondeugend gedrag: consequent blijven of niet?

Hoe vaak moet jij je lachen inhouden, terwijl jouw peuter iets héél stouts doet? Je kind serieus toespreken is soms best een uitdaging, helemaal als het onbedoeld grappig is… Als je zo moet lachen om ondeugend gedrag, hoe blijf je dan consequent?! Ook op dit opvoeddilemma heeft pedagogisch beleidsmedewerker Désirée uiteraard een antwoord! 

“Dit zal voor velen herkenbaar zijn, zo ook voor mij! En met recht een dilemma; je kunt soms bijna niet anders dan lachen, terwijl je ergens ook wel weet dat dat niet het meest handig is. In ieder geval is lachen nog altijd beter dan boos worden. Een peuter heeft de leeftijd om van alles uit te proberen en te ervaren. En bij bepaalde acties wéét jouw kind al dat die een reactie van jou gaan opleveren. Daarom wendt je kind zich tot jou en krijg jij zo’n onweerstaanbare blik met van die pretoogjes. Het gaat namelijk om die reactie, want dat betekent aandacht. En aandacht willen alle kinderen graag!

Niet met opzet

Wat je het beste kunt doen, is blijven uitleggen. Hou je grenzen beperkt en herhaal hier steeds dezelfde woorden: “dat is gevaarlijk”. Jouw kind zal deze woorden passief opslaan en als vanzelf rijpen haar hersenen zodanig dat ze de verbinding tussen je woorden en haar actie begrijpt. Lachen werkt dan inderdaad verwarrend, maar je mag gewoon vriendelijk blijven. Je kunt je kind afleiden, of bijvoorbeeld een ander plekje geven. Kinderen zijn er niet op uit om iets ‘stouts’ te doen, maar ze vinden het gewoon leuk. Bijvoorbeeld: jij wilt niet dat jouw kind kliedert met eten. Hij of zij doet dit niet met opzet maar houdt blijkbaar van de ervaring van handen in de vla. Vingerverven of spelen met water en zand zal hij of zij dan hoogstwaarschijnlijk ook geweldig vinden!

Neem jezelf niet té serieus

Consequent zijn is belangrijk! Herhaal je woorden. Regel vooral ook dat anderen in de omgeving van jouw kind op dezelfde manier reageren. Wist je dat kinderen tot 2 jaar de reactie koppelen aan de persoon die hem geeft? Daarom is het belangrijk dat bijvoorbeeld een partner of opa of oma ook zo reageert. Tegelijkertijd hoef je jezelf dus niet altijd serieus te nemen. De peuterpuberteit staat voor de deur. En wat is er nou leuker dan samen op blote voeten door het gras te rennen of eens een avond allemaal met je handen te eten? Dat samen genieten zorgt ervoor dat ze op andere momenten minder nodig heeft om gedrag dat jouw reactie oproept te herhalen. En bovenal: zo geniet je samen enorm van de kinderwereld!”