Opvoeden doe je samen - Doomijn | Kinderopvang

Opvoeden doe je samen

Deze week is het de ‘Week van de Opvoeding’: een week die draait om ontmoeting en om uitwisselen van kennis en ervaring. Met, voor en door ouders en professionals. Daar staan we bij Doomijn helemaal achter. Daarom werken wij niet alleen deze week, maar het hele jaar op deze manier! Als ouder ben jij onvervangbaar, want jij kent je kind het best. We horen dan ook graag van jou wat jij belangrijk vindt in de opvoeding van je kind, en delen op onze beurt pedagogische kennis met jou.

Opvoeden op de kinderopvang

Bij Doomijn zien we de ouders of verzorgers van een kind als de opvoeders, maar spelen we als kinderopvang een belangrijke rol bij het opgroeien. Met professionele begeleiding van onze pedagogisch medewerkers leren kinderen op de opvang namelijk spelenderwijs allerlei  belangrijke dingen, zoals normen en waarden, samen delen of conflicten oplossen. We staan naast jou als ouder, want opvoeden doe je niet alleen!

Misschien vraag je jezelf weleens af hoe goed het jou afgaat, dat opvoeden. Want makkelijk is het zeker niet altijd! Maar weet dat jij voor je kind de beste papa of mama bent. Wil jij je wat zelfverzekerder voelen als ouder, of minder stress ervaren? We delen we graag vier opvoedtips met je, die we ook op de opvang toepassen.

1. Richt je huis veilig in en bied uitdagende materialen aan
Als jouw kind genoeg wordt uitgedaagd en lekker zelf kan spelen en ontdekken, is dat terug te zien in het gedrag. Kinderen die zich vervelen, worden vaak letterlijk vervelend! Zorg daarom voor afwisselende materialen die passen bij de leeftijd van je kind. Richt je huis veilig én uitdagend in – passend bij de leeftijd van je kind – zodat je minder vaak iets hoeft te verbieden. Zo blijft het gezellig en ontwikkelt je kind zich als vanzelf!

2. Laat je kind merken dat je hem of haar ziet
Opmerkingen als: “Ik zie dat je steeds weer probeert je toren hoger te bouwen! Wat zet jij door zeg!” of: “Ik zie dat je even nadacht en toen rustig tegen je zusje zei dat ze je pijn deed. Wat loste je dat goed op!” motiveren kinderen enorm. Het doet ze goed als ze weten dat jij hun inspanningen opmerkt. Geef oprechte complimenten over het gedrag van je kind, in plaats van over het resultaat.

3. Neem de tijd voor je kind
Als jouw kind naar je toe komt voor een knuffel of een klein verhaal, probeer dan even de tijd te nemen. Door deze aandacht laadt jouw kind zijn of haar batterij weer even op, en kan met hernieuwd vertrouwen en nieuwe energie verder gaan met nieuwe dingen leren en ontwikkelen.

4. Zorg goed voor jezelf
Ook jij als ouder hebt zorg en balans nodig. Sporten of tijd doorbrengen met vrienden horen daar ook bij. Besteed tijd en aandacht aan jezelf, want als jij je goed voelt, heb je meer energie voor je kinderen. En daar vaart iedereen wel bij!

Meer tips en ideeën? In ons online magazine ‘Stap in de kinderwereld’ vind je van alles over de rol van kinderopvang bij Doomijn in opgroeien en opvoeden.