Pedagogisch medewerker Rianne brengt verhalen tot leven met de Boekfiets - Doomijn | Kinderopvang

Pedagogisch medewerker Rianne brengt verhalen tot leven met de Boekfiets

Middenin de gang van kinderdagverblijf Sportlaan staat een reusachtige bakfiets. Een groepje peuters zit op kussentjes op de vloer, terwijl ze aandachtig luisteren naar pedagogisch medewerker Rianne. Met voorleesplaten, vrolijke liedjes en verschillende stemmetjes leest ze het boek ‘Coco kan het!’ voor. “Je kan het Coco, toe maar! Roep maar mee”, moedigt ze de peuters aan. In koor roepen ze mee en het is bijna alsof Coco zo uit het boek komt vliegen, de wijde wereld in.

In september maakte Rianne voor het eerst kennis met de Boekfiets. Een initiatief van Stichting Aanzet en in Zwolle een samenwerking tussen Doomijn, Prokino, Partou en Stadkamer, om (voor)lezen bij ouders en kinderen te stimuleren. Rianne is één van de fietsers en bezoekt alle Zwolse locaties van Doomijn. Ondanks dat ze al drie volle dagen op de groep staat bij Doomijn, kon ze deze kans niet laten schieten. “Voorlezen vind ik zo leuk om te doen. Ik heb verschillende cursussen gevolgd bij Doomijn, zoals Muzikaal Prentenboek en Interactief Voorlezen. Daarna ben ik deze activiteiten zelf gaan doen door voor te lezen bij de jaarlijkse Oranjefeesten in mijn woonplaats Dalfsen, rond Koningsdag. Het leek mij altijd al leuk om er meer mee te doen, dus toen deze vacature voorbij kwam móest ik wel reageren.”

De Boekfiets

Met de Boekfiets brengt Rianne een verhaal tot leven. Daarbij maakt ze gebruik van allerlei attributen, zoals vertelplaten, knuffels, knutselmateriaal en muziek. “Ik krijg veel ruimte om zelf dingen toe te voegen of weg te laten. Zolang de rode draad maar hetzelfde is, kun je alle kanten op. Zo heeft ieder verhaal een beginliedje, bewegingsversje en afsluitend liedje. Op deze manier kan ik echt zoeken naar: wat past bij mij? Zelf heb ik bijvoorbeeld sjaaltjes toegevoegd aan de Boekfiets. Dat werkt hartstikke goed, omdat het heel toegankelijk is.”

"Toen ik deze vacature voorbij zag komen, móest ik wel reageren."

Rianne

Stimuleren van de taalontwikkeling

De Boekfiets heeft als doel om ouders en kinderen te laten zien hoe leuk en gezellig (voor)lezen kan zijn. Want lezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van het kind en deze manier van voorlezen is daarvoor nog effectiever. “Kinderen hebben een groot inlevingsvermogen. Door verschillende toonhoogtes en mimiek toe te passen tijdens het voorlezen, sleep ik de kinderen mee in het verhaal. Daardoor komt het verhaal veel meer binnen bij de kinderen en slaan ze de woorden beter op. Ik vraag mijn collega’s altijd of ze het willen delen met ouders als ik een bezoekje heb gebracht aan een locatie. Zo kunnen we ze laten zien dat voorlezen ook anders kan dan met lappen tekst, namelijk met beweging en plaatjes. En dat zij dat thuis ook kunnen doen!”

Werken op een vaste groep

Ook al vindt ze de Boekfiets fantastisch om te doen, het werken op de groep blijft ze er voorlopig gewoon naast doen. “Ik hou van het contact met de kinderen. Dat heb ik ook tijdens het voorlezen, maar daarna ga ik gelijk weer weg. Als pedagogisch medewerker op de groep bouw ik iets op met de kinderen; ik ken ze goed en zie ze groeien. Dat vind ik het leuke aan werken op een vaste groep. De kinderen komen binnen als baby en ik zwaai ze uit als peuter. Dat doet toch iedere keer wat met me, als er weer eentje gaat. Dus hoe leuk ik het voorlezen ook vind, mijn werk op de groep wil ik echt nog niet missen!”

 

Werken bij Doomijn

Wil jij ook werken bij Doomijn? Neem een kijkje tussen onze vacatures of stuur een open sollicitatie.

Bekijk vacatures
boom beer