Pedagogisch medewerker: werk met je hart - Doomijn | Kinderopvang

Pedagogisch medewerker: werk met je hart

“Je moet dit werk héél erg graag doen. Echt met je hart, want met alleen je verstand ga je onderuit.” Wat er komt kijken bij een baan als pedagogisch medewerker weet Lianne Mangroelal (38) uit Apeldoorn als geen ander. Al bijna twintig jaar werkt ze in de kinderopvang – nu op kinderdagverblijf De Toermalijn – en daar is geen dag hetzelfde!

“Je hoort mensen vaak zeggen: ‘jij past dus op?’. Dat is niet wat we doen. We nemen een stukje van de opvoeding over op het moment dat ouders dat niet kunnen doen. Hier staan mensen niet altijd bij stil. Voor hen zijn wij een bedrijf waar de kinderen blijven wanneer ouders aan het werk zijn of andere dingen doen die voor hen belangrijk zijn. Een vader zei weleens gekscherend ‘wat een luizenbaantje hè’, maar toen ik hem vroeg een ochtend mee te draaien, bedankte hij toch vriendelijk. Ouders die hun kinderen hier brengen zien de opvang gelukkig niet zo. Ik heb een ontzettend leuke, maar ook heel pittige baan. ’s Avonds ga ik niet nog even 30 kilometer hardlopen, die stappen heb ik overdag al wel gezet!

Vertrouwen

De eerste keer kinderopvang is voor ouders heel spannend; zij kennen ons niet en moeten tóch hun zoon of dochter bij ons achterlaten. Als ze weer in de auto stappen moeten ze het gevoel hebben dat het goed is zo en denken: ‘als er iets is, hoor ik het wel’. Ik ben zelf ook moeder en denk dat het allerbelangrijkst is dat je vertrouwen hebt. Dat jij je ding kunt gaan doen en weet dat er ondertussen goed voor je kinderen gezorgd wordt.

Contact met de ouders is heel belangrijk. Voor de ouders, en ook voor ons. We zijn afhankelijk van de informatie die een ouder geeft om de zorg voor een kind zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Ik streef ernaar dat ouders zich vrij voelen om aan te geven waar ze tegenaan lopen, waar ze zich onprettig bij voelen. Als zij vragen hebben over de gang van zaken op de groep dan is het aan ons om daar iets mee te doen. Volgens mij zijn ouders tevreden hier en geven ze het aan als er iets is. Soms zijn we een vraagbaak voor ouders of willen ze gewoon even spuien. Als ouders zich gehoord voelen, ben je eigenlijk al op de helft.

"Afwisselend, uitdagend en leuk; zo zou ik mijn baan omschrijven."
tekening van bomen

Elke dag anders

Afwisselend, uitdagend en leuk; zo zou ik mijn baan omschrijven. Je moet dit werk héél erg graag doen, anders denk ik niet dat het lukt. Ik doe dit nog elke dag met mijn hart, en dat moet ook. Als je het alleen met je verstand doet ga je onderuit. Elke dag is hier anders, die afwisseling maakt het werk zo leuk! Ik sta nu op een peutergroep maar heb ook lang op een verticale groep gewerkt, en weleens op een babygroep. Dat is zó anders. Peuters zijn veel meer verbaal en met hen doe je veel activiteiten. Baby’s heb je gewoon lekker bij je, onder je vleugels, ook heerlijk. Ik wil kinderen graag warmte en geborgenheid meegeven. Daar begint het mee, want een kind kan zich alleen goed ontwikkelen als het zich op zijn gemak voelt.

Als pedagogisch medewerker moet je vooral kinderen heel erg leuk vinden. En niet denken: ‘mijn dag ziet er vandaag precies zo uit’. Vind je het moeilijk om van structuur af te wijken? Dan is dit niet de baan voor jou. Ook fysiek kan het werk een uitdaging zijn. Op de babygroep betekent dat veel tillen, op de peutergroep vaak bukken, staan en zitten. Ik probeer veel op de grond te gaan zitten, moet je zien wat er gebeurt! De kinderen komen direct bij je. Je hebt meteen de aandacht zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Houd je van veel afwisseling en plezier én heb je veel energie? Dan zou dit werk zomaar eens heel goed bij je kunnen passen! De belangrijkste kwaliteit die je in dit vak moet hebben is dat je kinderen ziet. Niet dat je hun namen direct uit je hoofd kent, maar dat je ze écht ziet. Ze ’s ochtends begroet en zegt: ‘wat fijn dat je er bent!’. Dat is voor ouders prettig en voor het kind zeker.

"Doomijn is een goede werkgever, het is hier goed geregeld."

Werken bij Doomijn

Je moet een beetje verstand hebben van de computer en de iPad; daarmee houden we ouders op de hoogte. Even wat in het schriftje schrijven of een foto sturen, keurig afgeschermd in het portaal van ouders. Ouders vinden het heel leuk, dus we plaatsen regelmatig een foto. Zeker met peuters zegt dat vaak meer dan duizend woorden. Een mooi systeem, vind ik! Tijdens de overdracht vertellen we meer over wat we die dag gedaan hebben.

Je wordt in je werk begeleid door je leidinggevende. In het begin kun je je best verloren voelen en is het even zoeken. Mijn tip: stel je vragen! Leg het bij je leidinggevende neer. Ook als je met ouders ergens niet uitkomt kun je altijd je leidinggevende raadplegen. Zelf ben ik kwaliteitscoach en zoek ik dingen uit voor collega’s met vragen over kwaliteit: van intakebeleid tot meldcode kindermishandeling en alles rondom veiligheid en gezondheid. Erg interessant om te doen. Ik vind het leuk om bij te blijven. Via de Travers Academie kun je ook verschillende trainingen volgen en iedere pedagogisch medewerker volgt de cursus BHV en EHBO en legt een taaltoets af.

Doomijn is een goede werkgever, het is hier goed geregeld. Er kan een heleboel, maar daar moet je soms zelf ook even wat moeite voor doen. De organisatie is best groot, dat heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat er heel veel in huis is. Er is veel kennis en je kunt op verschillende vlakken om feedback vragen. Als ik bijvoorbeeld een leuke activiteit wil opzetten, dan neem ik contact op met de afdeling Marketing & Communicatie. Je moet je weg even vinden – een nadeel is dat die soms wat langer is – maar dan is er ook heel veel mogelijk!”