Voorkomen is beter dan genezen - Doomijn | Kinderopvang

Voorkomen is beter dan genezen

“Pas op hoor, deze thee is nog heet.” Zeg eens eerlijk, heb jij dan niet de neiging om even te voelen of dat echt zo is? Je doet in ieder geval wel voorzichtig, want je weet dat je anders je mond kan branden. Dat heb je ooit geleerd. Hoe? Waarschijnlijk door ervaring. En precies dát is wat kinderen van nature willen: ontdekken en proberen. Even zelf ervaren of de vloer glad is, als jij aangeeft dat je beter niet kunt rennen. Iedereen wil kinderen beschermen, zeker als zij in risicovolle situaties terechtkomen. Want voorkomen is beter dan genezen, niet waar? 

Toch zijn spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Want van nieuwe dingen meemaken, leren ze een heleboel! Bij Doomijn vormt een veilige en gezonde leef- en speelomgeving daarom de basis, maar streven we niet naar een cocon waarin kinderen zijn afgeschermd tegen alle kleine bedreigingen die bij een leerzame kindertijd horen. Dan ontneem je het kind plezier in bewegen, en bewegen is gezond. Daarbij is de motorische ontwikkeling is ook nog eens de basis voor andere ontwikkelingsgebieden, zoals de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling. Zo vertelde ik al eerder dat klimmen in een speeltoestel zelfs bijdraagt aan ruimtelijk inzicht en de (toekomstige) rekenontwikkeling. Ook leren kinderen angsten overwinnen en doorzetten. De opwinding, spanning en trots die ze ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van grenzen, is voor kinderen bovendien enorm leuk!

“We streven niet naar een cocon waarin kinderen zijn afgeschermd tegen alle kleine bedreigingen die bij een leerzame kindertijd horen.”

– Désirée Dobma

De boom in

“Deze boom is inderdaad prachtig om in te klimmen! Hoe komen we er achter tot hoe hoog het veilig is?” Met kinderen op onze bso’s vinden we dit zelf uit; de kinderen gaan onder begeleiding bedenken hoe ze erachter kunnen komen welke tak hen nog kan dragen. Ook gaan ze in gesprek over hoe hoog het nog veilig is. De gezamenlijke afspraak die dan ontstaat, wordt door de kinderen zelf gedragen (bijvoorbeeld: je mag zo hoog klimmen als je zelf lang bent. Of: alleen in deze boom klimmen we). Onze pedagogisch medewerkers begeleiden de kinderen in het opzoeken van grenzen, rekening houdend met dat ieder kind anders is: het ene kind zit immers zo bovenin, een ander klimt juist heel voorzichtig naar de eerste tak.

EHBO is geen kinderspel

Ook jij als ouder bent uniek. Want hield jij je kind stevig vast toen het voor het eerst zonder zijwielen fietste, of gaf je het een zetje, met de kans dat het om zou vallen? Wat voor ouder je ook bent, een bult, een schaafwond of iets dergelijks kan gebeuren! Als er bij Doomijn dan toch een ongelukje gebeurt, staan onze pedagogisch medewerkers direct klaar. Zij zijn allemaal in het bezit van een kinder-EHBO-diploma. Want EHBO, dat is dan weer géén kinderspel!