Voorlezen is voor alle leeftijden - Doomijn | Kinderopvang

Voorlezen is voor alle leeftijden

Voorlezen vader dochter

Voorlezen is leuk én leerzaam: voor alle leeftijden. Samen nieuwe woorden leren en plaatjes kijken. In prenten- en leesboeken vinden kinderen inspiratie en leren ze de wereld steeds een beetje beter kennen. Daarom zetten we ons in om zoveel mogelijk kinderen aan het lezen te krijgen. Als ouder kun jij je kind helpen met dromen én ontwikkelen door voor te lezen. 

Boeken voor baby’s

Al vanaf dat een baby leert grijpen, kun je boeken binnen handbereik leggen. Stoffen boekjes met flapjes of bijvoorbeeld knisperboekjes zijn dan erg interessant! Een baby of dreumes zal zich ook goed vermaken met boekjes speciaal voor in bad.Steeds meer krijgt een kind belangstelling voor dat wat er eigenlijk in het boek staat. Bijna alle kinderen vinden het dan leuk om samen te kijken en plaatjes aan te wijzen. Het voorlezen bestaat nog vooral uit benoemen. Het geeft niks als een kind het boek op de kop houdt of achteraan begint te ‘lezen’. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al vroeg met boekjes te maken hebben gekregen, op school makkelijker gaan leren lezen en schrijven. Dat komt omdat ze al veel nieuwe woorden en situaties hebben leren kennen tijdens het voorlezen. En dat terwijl het kleine lijf totaal kan ontspannen van jullie contact.

Plaatjes kijken met peuters

Een peuter krijgt al eigen voorkeuren en zal graag zelf een boek kiezen. Grotere (prenten)boeken met veel plaatjes en kleine opdrachtjes, zoals het aanwijzen van kleuren, zijn nu erg leuk! Verhalen en plaatjes over wat de peuter zelf meemaakt, worden enthousiast ontvangen. En door samen te lezen over naar de peuterspeelzaal gaan of over dromen, kunnen jullie er samen over praten. Dat helpt een kind de dag te verwerken. Het is niet erg als de momenten kort zijn en de drang naar bewegen dan weer groot wordt. Ook dat mag. Je kunt ook kiezen voor het lezen van een boek als onderdeel van het bedritueel.

Kleuterfantasie

Voor kleuters is lezen vaak ook een rustmoment. Ze krijgen nu steeds meer fantasie en zullen grapjes gaan snappen. Maar hebben ook tijd nodig om alle indrukken te verwerken. Op deze leeftijd leren kinderen steeds meer nieuwe dingen in de wereld ontdekken, en daar kun je via boeken mee kennismaken. Je kunt je kleuter uitdagen om te vertellen bij het boekje. Het kind kan zelf verzinnen hoe het verhaal af gaat lopen. Ook nu is het moment voor het slapen gaan heel geschikt om te lezen, dat doet bijna ieder kind graag!

Van voorlezen naar verhalen

Voor je het weet, start je kind zelf met lezen. Houdt het voorlezen dan op? Nee, zeker niet! We zeggen bij Doomijn niet voor niets: stap in de kinderwereld. Ook nu geniet jouw kind nog van een moment samen, om te luisteren naar jouw stem die verhalen vertelt. En ook hier levert dat mooie gespreksonderwerpen op. Wist je dat er zelfs veel initiatieven zijn waarbij volwassenen elkaar voorlezen? De ervaring van de ontspanning en sfeer, het ophalen van herinneringen, praten over een onderwerp en het delen van de eigen ervaring… Dat is wat verhalen doen. Kies samen een mooi boek uit en geniet ervan!