Waarom is kinderopvang van belang? - Doomijn | Kinderopvang

Waarom is kinderopvang van belang?

Kinderopvang is waardevol voor jou als ouder: jij kunt aan het werk, studeren of met andere dingen aan de slag, terwijl jouw kind in goede handen is. Maar opvang is meer dan een voorziening of praktische oplossing. Bij Doomijn geloven we dat kinderopvang onmisbaar is voor de ontwikkeling van een kind. Waarom opvang goed is voor een kind? Daar nemen we je graag in mee.

Voor kinderen van 0-13 jaar is kinderopvang dé plek om nieuwe dingen te leren en kennis te maken met nieuwe mensen. Of het nu op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of de buitenschoolse opvang (bso) is; hier kunnen ze spelen, leren en ontspannen in een omgeving die speciaal daarvoor bedoeld is. Op een vaste groep en met een duidelijk dagritme, die alvast helpen om kinderen voor te bereiden op de basisschool of hen rust en ideeën geven ná schooltijd.

Professionele medewerkers

De professionele pedagogisch medewerkers van de kinderopvang hebben alle tijd en aandacht voor de ontwikkeling van kinderen. Door scholing en coaching is hun kennis altijd up-to-date, en ze hebben de leukste ideeën om er élke dag een fijne en leerzame dag van te maken. Het is belangrijk dat ieder kind zich veilig en gezien voelt, en dat er oog is voor de eigen talenten. Daarom krijgt jouw kind een vaste mentor die zijn of haar ontwikkeling nauwgezet volgt.

Ontwikkeling stimuleren

Op de kinderopvang is alle ruimte én begeleiding voor de ontwikkeling van kinderen. En die ontwikkeling gaat razendsnel! Daarbij hebben ze niet alleen geborgenheid en grenzen nodig, maar ook ruimte. Om zichzelf te ontdekken, om fouten te maken en vies te worden. Want leren doen ze van nieuwe dingen die ze meemaken. Door binnen en buiten te spelen, gerichte activiteiten aan te bieden en te kijken naar wat ieder individueel kind nodig heeft, stimuleren de pedagogisch medewerkers de groei op verschillende ontwikkelingsgebieden. Van taalontwikkeling tot motoriek en sociale vaardigheden.

Samen spelen en delen

Door samen te spelen, leren kinderen met en van elkaar. En die andere kinderen zijn op de kinderopvang natuurlijk altijd in de buurt! Samen spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden, het leren van normen en waarden en om vrienden te maken. Je favoriete speelgoed niet altijd voor jezelf hebben, betekent ook leren delen of op je beurt wachten en omgaan met teleurstelling. Op de kinderopvang is ander en vaak ook méér speelgoed dan thuis. Dat houdt het spel verwonderend en uitdagend en zo leert een kind nieuwe dingen die het leuk vindt om te doen.

Actief, veilig en gezond

In de werkwijze van Doomijn staan de ontwikkeling, veiligheid en gezondheid van de kinderen centraal. Daar werken we aan met pedagogisch coaches, activiteitenconsulenten en beleidsmedewerkers. Zo zorgen we bijvoorbeeld voor de tofste activiteiten, uitstapjes en workshops. Dankzij ons voedingsbeleid krijgen de kinderen gezonde tussendoortjes en maaltijden om de hele dag vol energie te kunnen spelen en leren.

Pedagogisch beleid

Iedere kinderopvangorganisatie heeft een eigen pedagogisch beleid: een handboek met de visie en richtlijnen om verantwoorde en waardevolle opvang te kunnen bieden. We gaan bij Doomijn uit van drie punten:

  • Ieder kind is krachtig
  • Spelen + verwonderen = leren
  • Vies worden mag

Vanuit onze pedagogische kennis en begeleiding stimuleren we alle kinderen om hun mogelijkheden te ontdekken. Daarbij laten we de kinderen vrij wanneer het kan en nemen ze bij de hand als het nodig is.

Zo is kinderopvang dankzij de tijd en aandacht van professionele pedagogisch medewerkers, en alle ruimte en mogelijkheden voor ontwikkeling, een waardevolle plek voor ieder kind!