Welke diploma’s zijn geldig in de kinderopvang? - Doomijn | Kinderopvang

Welke diploma’s zijn geldig in de kinderopvang?

Als pedagogisch medewerker draag je bij aan de ontwikkeling van kinderen. Daarom moet je over een gekwalificeerd diploma beschikken als je wilt werken op een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang. Dat is een diploma dat voldoet aan de kwalificatie-eisen van de kinderopvang. Deze eisen zijn er om de kwaliteit van de opvang te waarborgen. In deze blog leggen we je uit welke diploma’s geschikt zijn om in de kinderopvang te werken.

Benodigde diploma’s voor het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal

Wil je als pedagogisch medewerker aan het werk op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal, dan heb je minimaal een relevant mbo 3- of 4-diploma nodig. Je kunt hierbij denken aan Pedagogisch Medewerker Kinderopvang, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker en Onderwijsassistent. Daarnaast zijn er verschillende mbo-opleidingen die met aanvullend bewijs kwalificeren, zoals Kleuterleidster of Begeleider Gehandicaptenzorg.

Geschikte diploma’s voor de buitenschoolse opvang

Op de bso kun je ook met andere diploma’s aan de slag. Opleidingen voor het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal zijn namelijk gericht op pedagogiek en ontwikkeling, maar voor de bso is dat anders. Zo zijn er verschillende opleidingen waarin de begeleiding van kinderen een grote rol speelt die niet kwalificeren voor dagopvang en peuteropvang, maar wel voor de bso. Naast sport- en kunstopleidingen kwalificeren bijvoorbeeld ook diverse docentenopleidingen.

Gekwalificeerde hbo-opleidingen voor de kinderopvang

Er zijn verschillende hbo-opleidingen waarmee je in de kinderopvang mag werken, zoals Associate Degree Pedagogisch Educatief Medewerker, Pedagogiek of Pabo.

Sinds 1 januari 2022 kwalificeren ook een aantal (nog) niet afgeronde hbo-bacheloropleidingen voor de kinderopvang. Dat betekent dat je gekwalificeerd bent bij het behalen van 50 procent van de studiepunten of met een bewijs van overgang naar het derde leerjaar. Het gaat hierbij om de lerarenopleiding Pedagogiek, Pedagogisch Management Kind en Educatie, Pedagogisch Management Kinderopvang en Pedagogiek. Dit geldt in ieder geval tot en met 31 december 2023.

Gekwalificeerde universitaire opleidingen met aanvullende eisen

Daarnaast zijn er bepaalde universitaire opleidingen (bachelors en masters) die in combinatie met aanvullende eisen tijdelijk kwalificeren voor de functie van pedagogisch medewerker. Ook behaalde propedeuses kwalificeren met aanvullend bewijs. De aanvullende eisen zijn een verplichte inwerkperiode van vijftig uur, waarbij je boventallig meedraait op de groep, het vergroten van je vakinhoudelijke kennis en vaardigheden met behulp van e-learnings en opdrachten en het volgen van een vakinhoudelijk programma. Tot slot werk je mee aan een monitor. Dit is een tijdelijke verruiming van de kwalificatie-eisen en geldt net als de verruiming van gekwalificeerde hbo-opleidingen tot in ieder geval 31 december 2023.

Check jouw diploma

Wil je graag (weer) aan de slag als pedagogisch medewerker en/of twijfel je of jouw diploma kwalificeert? Via de diplomacheck van Kinderopvang Werkt kom je er snel achter of jouw diploma geschikt is om in de kinderopvang te werken.

Ga naar diplomacheck
boom beer

Bijbaan in de kinderopvang

Een bijbaan in de kinderopvang is een mooie manier om alvast werkervaring op te doen naast je studie. Zo kun je aan de slag op een vaste locatie bij jou in de buurt of in de invalpool. Werken in de invalpool betekent dat je flexibel ingezet wordt en geen vaste werkdagen hebt. Dat is dus goed te combineren met een opleiding.

Werken bij Doomijn

Wil jij aan de slag in de kinderopvang? Bij Doomijn zoeken we altijd nieuwe collega’s.

Bekijk vacatures