Wennen op de kinderopvang - Doomijn | Kinderopvang

Wennen op de kinderopvang

De eerste dag op de opvang kan voor jouw kind én voor jou als ouder best een beetje spannend zijn! Of je nu je baby vlak na jouw verlof voor het eerst brengt, of dat jouw kleuter na een verhuizing bij ons op de bso komt spelen en ontwikkelen. Een goed gevoel en een fijne klik met de pedagogisch medewerkers zijn dan heel belangrijk. Nog voor jouw kind bij Doomijn start, zetten we daarom samen al een aantal stappen en beginnen we met een uitgebreide kennismaking.

Ouderapp

Voordat jullie worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek, ontvang je de inloggegevens van onze ouderapp mijndoomijn. Hier kun je praktische zaken regelen, zoals opvangdagen ruilen, en vind je heel veel informatie over ons pedagogisch beleid. De locatie waar jouw kind gaat starten, heeft daarnaast een eigen pedagogisch werkplan. Hiermee kun jij je – met jouw kind – al voorbereiden op het dagritme en rituelen van de groep. En over alles wat je al weet, hoef jij je al minder zorgen te maken!

Kennismakingsgesprek

In het kennismakingsgesprek stelt de pedagogisch medewerker die mentor wordt van jouw kind veel vragen. Bij Doomijn willen we graag naast jou als ouder staan en je ondersteunen waar we kunnen. Jij als ouder kent je kind het best en we horen graag waar jouw kind blij van wordt, hoe jij het troost, welke gewoontes belangrijk voor jullie zijn of waar jouw kind bang voor is. We vinden het fijn als jouw kind ook komt kennismaken. Want door te zien en horen hoe jouw kind op ontdekking gaat, leren wij jouw kind met én zonder woorden alvast een beetje kennen.

“Over alles wat je al weet, hoef jij je al minder zorgen te maken!”

De eerste wendag

En dan is het tijd voor de eerste wendag. Spannend! Een nieuwe omgeving en nieuwe gezichten. Hoe zal het gaan? Een tip vooraf: loop samen vast eens langs de vestiging en kijk door het raam. Misschien zien jullie de kinderen al wel buitenspelen. Alles wat bekend voorkomt, helpt voor die eerste dag.

Als het mogelijk is, vragen we je om je kind op de eerste wendag tot in de groep te brengen. Hier kun jij even meespelen en toewerken naar het afscheid. Houd het afscheid duidelijk en kort, dat is voor je kind het makkelijkst. Moet jouw kind huilen omdat je weggaat? Maak je geen zorgen, dit gaat vrijwel altijd snel over. We nemen jouw kind weer mee in spel. Je helpt je kind ook door zelf uit te stralen en te benoemen dat je het volste vertrouwen hebt: in jouw kind én in de opvang.

Thuis voelen

Jonge kinderen begeleiden we door hen zoveel mogelijk mee te nemen in het ritme en de gewoontes van thuis. Een knuffel, of bijvoorbeeld een t-shirt met jouw geur, helpt jouw kind hierbij. We vragen jou om foto’s van plekken en personen uit de thuissituatie; op veel locaties komen die terecht op de familiemuur. Kinderen kunnen zo de hele dag met ons en met elkaar delen wat belangrijk voor hen is. Op de bso krijgt jouw kind, naast een mentor, een maatje toegewezen. We zien dat kinderen nóg sneller op hun gemak raken en gaan spelen als een ander kind hen helpt. Zo geven we bij Doomijn kinderen mee hoe belangrijk het is om op elkaar te letten en elkaar te helpen waar dat nodig is.

“Help je kind door uit te stralen en te benoemen dat je het volste vertrouwen hebt.”

Ontdek wat je kind beleeft

Is het voor jouzelf lastig om te wennen aan die eerste dag zonder jouw kind? Via onze ouderapp ontvang je foto’s en verhalen. Zo zie jij precies wat jouw kind aan het onderzoeken en beleven is, en hoe we jouw kind ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling. Kun jij je opgelucht focussen op jouw eigen dag!