Zindelijk voor de basisschool - Doomijn | Kinderopvang

Zindelijk voor de basisschool

“Hoe krijg ik mijn zoon van 3 jaar zindelijk voordat hij naar de basisschool gaat? Hij lijkt er zelf nog niet klaar voor te zijn. Voelt zijn plas niet aankomen én geeft ook nog niks aan als hij heeft geplast.”
Probeer het zindelijk worden los te koppelen van de basisschool. Sommige kinderen vinden het al spannend genoeg. Als ouder wil je zo graag dat ook jouw kind zindelijk naar school gaat. Begrijpelijk, want de meeste kinderen die naar de basisschool gaan zijn zindelijk. En als ouder wil je het beste voor je kind en wil je niet dat je zoon hierin een uitzondering is. Zoals jezelf al zegt is je kind er wellicht nog niet klaar voor en lijkt het erop dat hij er nog geen interesse voor heeft. Zindelijk worden is zo makkelijk nog niet. Probeer er daarom ook geen druk op te leggen!

Tips om de zindelijkheid te stimuleren

Onthoud vooral dat elk kind uniek én krachtig is. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en dat mag ook. Elk kind heeft ruimte nodig om te ontdekken en te ervaren. Een kind wordt niet uit zichzelf zindelijk en heeft de hulp van jou als ouder nodig. Stimuleer en ga aan de slag met onderstaande tips!
  • Vervang de luier voor een luierbroekje. Hierdoor gaat hij zijn luier steeds meer als een ‘onderbroek’ zien. En het is natuurlijk veel makkelijker uit en aan doen wanneer hij naar de wc gaat.
  • Laat je kind op het potje/wc zitten op vaste tijden (ritme) en het liefst met een wc-verkleiner (vertrouwen). Stimuleer je kind en maak er een ritueel van. Na het slapen, voor het slapen, voor het eten, na het eten, etc. Kijk wat het beste past in het ritme van jouw gezin.
  • Volg je kind. Blijf erbij en maak het gezellig. Je zou een boekje kunnen voorlezen of even gezellig met hem kunnen kletsen. Volg je kind en als hij aangeeft er klaar mee te zijn stop dan gelijk en pak het op een ander moment van de dag de zindelijkheidstraining weer op. Houd het vooral gezellig!
  • Complimenten geven is erg belangrijk. Laat weten dat je het heel knap vindt en zeg; heel goed van je! Dat is voldoende.
  • Doe de luier af. Wanneer jouw kind al een tijdje plasjes op het potje of de wc doet, kan je beginnen met een bepaalde tijd zonder de luier. Vertrouw erop en vertel wat hij moet doen als hij drang voelt. Praten en uitleggen, benoem dat de luier af is en wijs hem de plek van het potje of de wc. Begin met 1 a 2 uurtjes en bouw het op.
  • Zorg voor een makkelijke broek. Dit helpt hem om zelfstandig naar de wc te gaan. Volg je kind en sluit aan bij wat hij nodig heeft. Geef hem de kans.
  • Word vooral niet boos of ongeduldig. Lukt het niet, jammer! Probeer je het later nog een keer. Ongelukjes horen erbij. Geef hem of haar altijd het vertrouwen. Veel oefenen én houd het leuk.
  • Maak er geen race van. Zorg juist voor fijne en leerzame momenten.