Webinar: Zindelijkheid - Doomijn | Kinderopvang

Webinar: Zindelijkheid

Het moment waarop een kind uit de luiers gaat verschilt. Zindelijk worden is een proces, waarbij je als ouder jouw kind begeleidt. Maar hoe weet je of je kind eraan toe is om de stap van de luier naar het potje te maken? En hoe help je jouw kind daar het beste bij?

Kijk je mee?

Daarover vertellen we je alles in ons webinar over zindelijkheid. Het webinar duurt 20 minuten, en in deze tijd nemen we je mee in de drie fases van zindelijkheid. Ook vertellen we je naar welke signalen van je kind je kunt kijken. Zodat jij er klaar voor bent, als je kind er klaar voor is.

PS De veelgestelde vragen van andere ouders én praktische tips uit het webinar lees je ook hieronder.

Tips

Wees mild

  • Zorg dat je in de periode dat je kind voor het eerst op het potje gaat, zelf veel tijd en aandacht hebt.
  • Begin in een rustige periode, dus liever niet vlak voor spannende feestdagen of bijvoorbeeld de komst van een broertje of zusje.
  • Kijk goed naar je kind: sommigen willen niet alleen gelaten worden. Anderen juist even wel.
  • Kijk ook naar de voorkeur: wil het kind op het potje (misschien één die je samen hebt uitgezocht) of graag op de ‘echte’ wc?
  • Sommige kinderen vinden het fijn als het potje in de kamer staat. Zorg in ieder geval voor een vaste plek.
  • Je mag de tijd op het potje leuk en gezellig maken. Je kunt bijvoorbeeld een boekje lezen of een liedje zingen.
  • Geef je kind complimenten bij elke stap: als het aangeeft dat het moet plassen, als het even op het potje heeft gezeten en als het op het potje plast of poept. Zeg bijvoorbeeld: ‘Jij voelde dat er een plas was en dat heb je tegen mij gezegd, wat fijn.’
  • Als het oefenen niet lukt, is dat niet erg. Je kunt gerust na een paar weken of maanden opnieuw proberen. Dat is beter dan in een strijd belanden.
  • Je kunt ook rustig opbouwen met eerst een paar vaste momenten op de wc of de pot, bijvoorbeeld 1 tot 3 keer per dag.
  • Wil je kind even niet? Je kunt proberen dingen aan te bieden waar je kind wel invloed op heeft, sommige kinderen hebben een sterkere behoefte aan eigen keuzes. Bijvoorbeeld: waar staat het potje? Welk boekje neem je mee? En anders probeer je het een aantal weken later opnieuw.
  • Het is normaal als een kind dat zindelijk is, soms terugvalt. Vaak vraagt iets anders in het leven van het kind dan even de aandacht, bijvoorbeeld naar school gaan.
  • Wees ook mild voor jezelf. Zindelijkheidstraining vraagt ook veel van jou. Op internet lees je de mooiste verhalen van kinderen die zindelijk zijn in drie dagen. Maar je bent nog steeds een goede ouder als je met jouw kind wat langer de tijd nodig hebt. En daarbij: de één leert eerst heel goed praten en de ander start met het potje. Elk kind is anders.

Houd routine

  • Het helpt je kind door regelmatige wc-momenten in te lassen, zo creëer je vaste gewoontes: voor het slapengaan, bij het ontwaken, voor het weggaan en voor elke maaltijd bijvoorbeeld.
  • Loopt je kind zonder luier? Help je kind dan regelmatig herinneren. Samen leuke onderbroeken uitzoeken stimuleert dit proces.
  • En geeft jouw kind aan dat het naar de wc moet? Ga altijd meteen, ook al zit je bijvoorbeeld net aan tafel.
  • Heeft je kind een natte onderbroek? Stel je kind gerust en zorg dat het samen snel opgelost wordt.
  • Noem dit geen ‘ongelukje’, maar houd het bij het feit: ‘Je broek is nat geworden.’
    Het woord ongelukje heeft een negatieve lading, wat een onaangenaam gevoel kan geven. Vandaar: benoem alleen het feit. Het is het kind overkomen.
  • Geef de pedagogisch medewerkers ook door hoe jij en je kind bezig zijn. Dan kunnen we de routine voortzetten op de opvang.
  • Als je kind redelijk zindelijk is, kun je vaste routines toevoegen. Bijvoorbeeld: leer dat hij altijd van voor naar achter veegt. En was altijd de handen na afloop.

Zindelijkheid ’s nachts

  • Is je peuter overdag zindelijk? Dan duurt het meestal een paar maanden voordat de luier ook ’s nachts droog blijft. Je kunt oefenen door je kind voor het slapen gaan nog even te laten plassen. Verder gaat dit proces vanzelf.
  • Als je kind vier of vijf keer achter elkaar wakker wordt met een droge luier, kun je samen besluiten om de luier weg te laten.
  • Soms duurt ’s nachts zindelijk worden langer. Dat is niet erg. Sommige kinderen slapen erg diep.

Vragen van andere ouders

Vanaf welke leeftijd begin je?
​​Het begin is afhankelijk van de lichamelijke en emotionele ontwikkeling. Meestal kan je kind lopen (dan heeft het controle over bepaalde spieren). Dat is ongeveer vanaf 1,5 jaar. Maar belangrijker dan de leeftijd, is de interesse die je kind toont. Wil je kind weten wat er op de wc gebeurt? Laat zij merken dat de luier vol is? Zindelijkheidstraining kun je het beste starten als je kind daar de signalen voor geeft. In het webinar vertellen we daar meer over.

Ons kind heeft al veel interesse in de wc en is nu aan het wennen op het potje (nog wel met luier). Hij kan echter nog niet echt (goed) praten. Moeten we dan nog even wachten voor de volgende stap?
Nee hoor, mooi dat deze stap er al is! Je kind kan vast met gebaren en lichaamstaal al veel duidelijk maken. De taalontwikkeling komt vanzelf verder.

Ons kind kan met onze begeleiding (vast patroon) overdag droog blijven, maar geeft zelf nooit aan dat hij moet plassen. Is het dan te vroeg?
Je kunt nog even wachten om de luier om te ruilen voor een onderbroek. Met regelmaat op het potje is al mooi. Als er steeds vaker iets in het potje belandt en de luier langer droog blijft, kun je periodes zonder luier gaan oefenen.

Mijn kind (2,5 jaar) heeft enkele keren een plasje/poepje op de wc of het potje gedaan. Trots dat ie was. Alleen de dagen erna wil hij niet meer. Zegt duidelijk nee! Moet ik dan blijven stimuleren?
​​
Mooi hè, die trots. Dat hij daarna niet meer wil, geeft niks. Je kind geeft aan dat hij hier graag zelf over beslist. Je kunt af en toe het potje aanbieden of vragen of hij naar de wc wil. Of bijvoorbeeld na een paar dagen weer. Komt vanzelf!

Potje gaat hier goed. Maar zonder luier gaat nog niet; ze voelt haar plas niet aankomen en lijkt het ook niet erg te vinden dat haar onderbroek nat wordt. Kwestie van de tijd geven of nog andere tips?
​​Het mag zeker nog even tijd hebben. De volgende stap is om de luier af en toe af te houden. Misschien kun je hier samen met je kind momenten voor kiezen. En tijd doet ook vaak wonderen.

Als je overgaat naar een onderbroekje, doe je dat dan eerst alleen thuis of ook al onderweg (bijvoorbeeld naar de speeltuin)?
​​Overgaan op een onderbroek mag ook in gedeeltes, daar kun je zelf keuzes in maken – samen met je kind.

Ik zie momenteel veel voorbijkomen over zindelijkheidsbroekjes, is dit iets ter ondersteuning van de zindelijkheidstraining?
De broekjes zijn niet per se nodig voor het proces, maar als het jouw kind stimuleert, is dat natuurlijk mooi. Die zindelijkheidsbroekjes (of oefenbroekjes) geven nog steeds een ‘nat’ gevoel. Dat stimuleert ​kinderen soms extra.

Ons kind (nu 3,5 jaar) was vorig jaar zomer zindelijk. Helaas deze winter steeds meer ongelukjes en na onze vakantie helemaal niet meer zindelijk… Hij voelt het zelf niet aan. Tips?
Dat kan allerlei redenen hebben. Misschien vraagt het er iets nu heel veel van je kind. Je weet in ieder geval dat je kind in staat is om zindelijk te zijn. Veel steun en ​​veiligheid bieden en er voor je kind zijn, dan komt het meestal vanzelf weer terug.

Zelf afvegen werkt hier nog niet echt. Ik merk dat mijn kind te fanatiek is en een rode huid krijgt van het vegen. Ik gebruik daar nu zinkzalf voor, maar ben benieuwd of jullie dit herkennen en nog andere tips hebben?
Ik zou met vegen dan nog even blijven helpen. Zinkzalf verzacht inderdaad. En rustig blijven herhalen dat het vegen maar zachtjes hoeft.

​​Hoe kan ik mijn kind verder ondersteunen bij het ’s nachts zindelijk worden?
​​Je kind zal vanzelf verder komen. Je kunt je kind vlak voor het slapen gaan nog rustig naar de wc laten gaan. En tijdig (2 uur voor het slapen gaan) geen grote hoeveelheid drinken meer te geven. Verder zal het met tijd vanzelf gaan.

Bekijk ook onze andere webinars