Het is natuurlijk nogal wat: een vreemde man die over de daken loopt met zijn paard. Pieten of de Kerstman die door de schoorsteen je huis binnen komen. Overal lichtjes, cadeautjes, en al met al gewoon veel dagen die anders dan anders zijn… Voor sommige kinderen zijn feestdagen best lastig. En veel. Hoe help je jouw kind in deze tijd? Onze pedagogisch professionals ondersteunen je graag met hun kennis: 7 tips voor gezellige feestdagen voor jou en je kind.
1.
Als een kind weet wat er komen gaat en waar het aan toe is, geeft dat houvast en een gevoel van veiligheid. Vertel bijvoorbeeld van tevoren hoe de (feest)dagen eruitzien en wat jouw kind kan verwachten. Een aftelkalender tot Pakjesavond of Kerstmis kan ook helpen. Samen plaatjes kijken en boeken lezen over Sint en Kerst is ook fijn. Doe dit niet té lang van tevoren al. Want al vliegen de speelgoedfolders, reclames en kerstballen je om de oren: het helpt je kind om de feestperiode kort en afgebakend houden.
2.
Hoe leuk de kinderen het ook vinden; al die visite of etentjes buiten de deur kosten extra energie. Momenten van rust en voorspelbaarheid helpen je kind met alle prikkels om te gaan. Wat ook rust geeft, is bijvoorbeeld niet op 6 december de kerstboom opzetten, maar een weekje wachten. Zo zit er letterlijk en figuurlijk wat rust en ruimte tussen de veranderingen.
3.
Houd zoveel mogelijk normale slaaptijden en bedrituelen aan. Samen de dag doornemen, een boekje lezen (over Sinterklaas of Kerst) of naar rustige muziek luisteren helpen je kind ontspannen. Het helpt ook om ongeveer anderhalf uur voor bedtijd geen schermtijd meer te bieden – hoe verleidelijk soms ook bij het natafelen. Het licht van deze toestellen houdt de hersenen tegen om slaaphormonen aan te maken. Tijdens de slaap worden alle indrukken verwerkt en het energieniveau hersteld. Extra hard nodig dus in deze tijd!
4.
Wandelen, rennen en spelen in de natuur? Dat is altijd een goed idee, maar zéker in deze periode. Bewegen en frisse lucht helpt stress te verlagen bij kinderen én onszelf. Laarzen aan en gaan dus.
5.
Rond de eettafel met familie blijft je kind maar hard praten of schreeuwen... Wat is er aan de hand en hoe kun je je kind helpen? Bij Doomijn kijken we altijd naar de vraag achter het gedrag. Want kinderen geven met gedrag aan dat ze iets van je nodig hebben. Door je af te vragen wat er aan de hand is, kun je zoeken naar een oplossing. Wat wil je kind eigenlijk zeggen en wat heeft hij/zij nu nodig? Wilde je kind laten zien dat hij iets kan? Laten horen dat zij er is? Zorgen dat hij bij de groep hoort? Een eigen keuze maken? Praat hierover met je kind, stel vragen en wees nieuwsgierig. Zo kom je erachter waar de behoefte ligt. Soms weet je kind heel goed waar spanning vandaan komt. Als je vraagt waarom je kind zo druk is, zal het je vertellen dat het zich zorgen maakt over een verhaal uit het Sinterklaasjournaal bijvoorbeeld. Soms is het niet direct duidelijk wat een kind nodig heeft. Begrip tonen voor het feit dat je kind het moeilijk heeft, is altijd een goede eerste stap. Voor jezelf kun je stilstaan bij het feit dat gedrag dat wij als lastig of negatief ervaren óók een verborgen kwaliteit in zich heeft. Een angstig kind is bijvoorbeeld ook bedachtzaam en een kind dat dramt is vaak erg besluitvaardig. Door goed naar jouw kind te kijken en te bieden waar het eigenlijk behoefte aan heeft, help je je kind om weer meer in evenwicht te komen.
6.
Is jouw kind erg bang? Probeer uit te vinden waar de angst precies zit en bedenk samen met je kind hoe dit op te lossen. Een voorbeeld: vind je kind het eng dat er iemand in je huis komt om cadeautjes achter te laten? Zet dan de schoen onder het afdakje buiten of op het balkon. Dan kan de deur op slot. Het helpt ook om te benadrukken dat Sint of de Kerstman geen ‘stoute’ kinderen meeneemt. Of om bijvoorbeeld een briefje aan Sinterklaas te schrijven met een vraag of wens. Zo krijgt je kind het gevoel meer grip te hebben. Heel bange kinderen kun je ook helpen door te vertellen dat het Sinterklaasfeest een verhaal is waar alle mensen aan meedoen. Je verklapt daarmee niks, kinderen blijven nog steeds geloven, maar het kan wel helpen om alles in perspectief te zetten.
7.
Vergeet vooral je eigen behoeftes niet. Ervaar jij stress, zorg dan voor minder taken op je bord of serveer een minder sjiek kerstdiner. Want die rust doet jouzelf én de kinderen goed.
Veel fijne en verwonderende feestdagen gewenst!