Overgang van kinderopvang naar basisschool - Doomijn | Kinderopvang

Overgang van kinderopvang naar basisschool

Opeens is het zover; jouw zoon of dochter mag naar de basisschool! Is de tijd voor jou ook voorbij gevlogen? Wat wordt je kind al ‘groot’ hè… Het is heel normaal om daar van alles bij te voelen. Je bent zeker niet de enige ouder die op de eerste schooldag betraand het klaslokaal verlaat. Gelukkig mag je erop vertrouwen dat jouw kind enorm veerkrachtig is en een natuurlijke drang heeft om zich te ontwikkelen. Ook in deze nieuwe situatie.

De hersenen van jouw kind groeien nog altijd door veel te bewegen en leren tijdens spelen. Daar is nog alle ruimte voor in groep 1 en 2. Toch zijn er verschillen tussen kinderopvang en de basisschool, en op die overgang wil je jouw kind zo goed mogelijk voorbereiden. Dat doen we bij Doomijn graag samen met jou. Hoe? Dat lees je hieronder!

Groepsgrootte

Een schoolklas is vaak wat groter dan de groep op het kinderdagverblijf of de peuteropvang. Jouw kind had daar maximaal 15 andere kinderen om zich heen, maar heeft al volop kunnen oefenen met sociale vaardigheden. En dat is handig, want zo is delen, op je beurt wachten of een ander helpen op school straks niet zo moeilijk meer!

Veerkracht

De basisschool is een plek vol nieuwe ervaringen: het lokaal of gebouw, de leerkracht en nieuwe kinderen. Dan komt een beetje veerkracht wel van pas! Van nature zijn kinderen weerbaar en leergierig. En wist je dat jonge kinderen van alle mensen het meest openstaan voor nieuwe ervaringen én het makkelijkst vrienden maken? Geef je kind geborgenheid en ruimte; zo ben jij de veilige haven en geef je jouw kind vertrouwen om op ontdekking te gaan.

Leerdoelen

De basisschool heeft vanaf groep 1 al leerdoelen voor jouw kleuter. Misschien maak je je druk of jouw kind daar al wel klaar voor is? Bij Doomijn kennen we die startdoelen gelukkig als geen ander. Op het kinderdagverblijf en de peuteropvang stimuleren en ondersteunen we jouw kind daarom al waar nodig, zodat hij of zij straks een goede start maakt op de basisschool.

Schooldagen

We adviseren om jouw kind naar school te laten gaan als het vier jaar oud is. In groep 1 maakt jouw kind langere dagen, het is logisch dat dit soms wat meer van jouw kind vraagt. Af en toe een halve dag bijtanken is daarom helemaal niet erg! Zo kun je het tempo rustig opbouwen, mocht dat nodig zijn. Vanaf vijf jaar is jouw kind wettelijk verplicht naar school te gaan (leerplicht).

Lezen en schrijven

Lezen en schrijven leren kinderen toch pas in groep 3?! Het lijkt soms wel alsof dit al in groep 1 begint, maar dit valt nog onder de voorbereiding van deze vaardigheden. En die is al gestart bij Doomijn. Op de kinderopvang leren kinderen al dat geschreven tekst iets betekent en kennen ze vaak de letters van hun naam. Je kleuter helpen bij de voorbereiding? Thuis voorlezen of folders uitpluizen draagt bij aan het leren lezen en schrijven!

Zindelijkheid

Zindelijk zijn kun je samen oefenen, maar je kind zal laten merken als het eraan toe is, daar kun je op vertrouwen (medische oorzaken uitgezonderd). Als kinderen naar school gaan, zien we vaak een kleine terugval in de ontwikkeling. Vaak op het gebied van zindelijkheid. Nu je kind zo “groot” is, en alles nieuw en een beetje spannend, kan het tijdelijk wat vaker voorkomen dat je kind overdag of ’s nachts een natte broek heeft. Wees gerust: dat komt in 97% van de gevallen vanzelf weer goed! Door de grootte van een kleutergroep is verschonen lastig, daarom ziet de leerkracht het liefst dat jouw kind zindelijk is voordat het naar school gaat. Heeft jouw kind nog een luier nodig? Check dan wat de afspraken van de school hierover zijn.

Jouw kind ontwikkelt zich ook zonder dat iemand dat van hem of haar eist, gewoon omdat het kind is. Verwonder je samen met je kind over nieuwe ervaringen en geniet van de stap naar de basisschool!