De ontwikkeling van jouw kind: daar zit muziek in! - Doomijn | Kinderopvang

De ontwikkeling van jouw kind: daar zit muziek in!

‘Slaap kindje slaap. Daar buiten loopt een schaap…’ Dit slaap- en wiegeliedje werd al rond 1850 gezongen voor kinderen. Een knus moment om kinderen lekker en rustig in slaap te laten vallen. Ook voor mij werd het gezongen, meestal door mijn moeder of oma. Strak ingestopt onder de wollen deken, een warme hand op mijn hoofd. Ik weet nóg hoe het voelde. Het zingen met en voor kinderen is dan ook enorm waardevol. Of je nou bromt, de sterren van de hemel galmt of zachtjes neuriet. Niets kan op tegen dit contactmoment tussen jou en je kind.  

Zingen verbindt, brengt troost, schept sfeer. Het verstevigt het contact met je kind. En dat begint al als de baby nog in de buik zit. Vanaf de 20e week van de zwangerschap kan een baby je horen en reageren op je stem en muziek. Baby’s onthouden regelmatig terugkerende muziek en herkennen jouw stem als ze die na de geboorte horen. Je stem, of de stem van je partner helpt de baby om te kalmeren. En elkaar te leren kennen. Zeker als je een liedje combineert met aanraken bij het baden of aankleden. Zing bijvoorbeeld ‘Alle eendjes zwemmen in het water’ terwijl je je handen in de maat over het lichaam van je kind beweegt.  

Aangeboren muzikaliteit
Ieder kind wordt geboren met een natuurlijke gevoeligheid voor muziek. Net zoals kinderen van  nature leren lopen en spreken. Of die muzikaliteit zich verder gaat ontwikkelen, ligt aan temperament en belangstelling van je kind. Maar ook aan het aanbod dat kinderen op jonge leeftijd al dan niet krijgen. Je stem is het meest voor de hand liggende instrument om in te zetten. Kies daar een vast moment voor de dag voor. Bijvoorbeeld na het eten en voor het naar bed brengen. Vanzelfsprekend is het ook heerlijk om te zingen bij de dagelijkse bezigheden. Daarbij kan muziek zelfs helpen en afleiden bij momenten die je kind vervelend vindt zoals haren wassen of een trui aantrekken.  

Luisteren en nadoen
Je jonge kind luistert graag naar jou als je zingt. Of muziek maakt op een instrument dat je bespeelt. Zorg dat je kind jou gezicht goed kan zien. Zo leert het emoties herkennen en kan het reageren op jouw gezichtsuitdrukkingen. Na een paar maanden zal je kind gaan reageren met beweging en het maken van geluidjes. Door die geluidjes na te doen maak je samen veel plezier én stimuleer je de taalontwikkeling van je kind.  

 

Val in herhaling
Wanneer je kind zelfstandig en stevig kan zitten is het heerlijk om paardrijspelletjes te spelen. Wie kent niet het ‘Damespaard, herenpaard, boerenpaard, gat in de weg’ of ‘Op een grote paddenstoel’ waarbij je je kind tussen je geopende benen op de grond laat zakken. Hoe vaker, hoe beter! 

Herhaling is dan ook belangrijk. Het plezier wordt groter als de spelvorm voorspelbaar wordt. Ook helpt het bij het onthouden van de tekst. Zing en speel een liedje gerust 6 of 8 keer. En dan breekt op een dag het magische moment aan dat je kind de laatste woorden van een zin gaat meezingzeggen. Vertraag gerust en laat pauzes vallen om je kind de gelegenheid te geven actief mee te gaan doen.  

‘Damespaard, herenpaard, boerenpaard, gat in de weg’

Maak samen plezier
We zouden het haast vergeten. Samen muziek maken, samen zingen geeft vooral heel veel plezier. Kiekeboe zingen met een gekleurd sjaaltje over je hoofd. Spelen met eenvoudige instrumenten als ritme-eitjes of een bellenkrans. Bellenblazen terwijl er harpmuziek klinkt. Luisteren naar een willekeurig aangeslagen staafjes op het klokkenspel of een playlist op Spotify. En ja. Dat kan gewoon jouw eigen lievelingsmuziek zijn. Jij eet toch ook niet iedere dag alleen maar bloemkool? Hoe breder het muzikale aanbod, hoe breder de muzikale smaak van je kind zich ontwikkelt. Klassiek, jazz, pop en kinderliedjes. Kinderliedjes zijn vooral geschikt als ze rustig worden gezongen, in jouw oren ‘hoog’ klinken en met eenvoudige begeleiding. Zorg daarnaast ook voor voldoende stilte in huis. Kinderen kunnen nog heel moeilijk geluiden van elkaar onderscheiden. Achtergrondgeluiden, zoals een radio of tv, belemmeren het gericht luisteren. Want is het nou papa of de radio die iets vertelt? Geconcentreerd luisteren bevorder je door hier rekening mee te houden.  

Ontwikkelingsgebieden 
Muziek maken stimuleert niet alleen de muzikale ontwikkeling van je kind. Spelenderwijs komen alle ontwikkelingsgebieden aan bod. Door te zingen wordt de taalontwikkeling aangesproken. Door te klappen of te dansen wordt de motorische ontwikkeling gestimuleerd. Muziek roept emoties op en helpt emoties te verwerken. En door instrumenten en materialen te gebruiken wordt de zintuiglijke- en verstandelijke ontwikkeling gestimuleerd.  

fish

Een koffer vol muziek
Leuk voor thuis is een muziekkoffer. Een koffer of aantrekkelijke mand (kringloopwinkel) die je vult met 2 of 3 verschillende instrumenten. Bijvoorbeeld een ritme-eitje, een bellenkrans en een (kunststof) sambabal. Dit zijn relatief goedkope instrumenten. Laat je kind lekker rommelen en uitproberen. Wanneer het jou verveelt, kun je de koffer een poosje wegzetten. En wanneer je kind er na een periode van spelen op uitgeraakt kijkt, haal je er 1 instrument uit. Dit vervang je door iets nieuws. Bijvoorbeeld een klokkenspel, tafelbel of ritmestokjes. Zo is de inhoud van de koffer opeens weer helemaal nieuw voor je kind. Kies voor instrumenten die goed en mooi klinken. Dan is het voor ieders oren een plezier om naar te (blijven) luisteren.  

En is je kind helemaal moe gespeeld en gezongen? Neem het dan lekker in je armen en zing dan dat oude wiegeliedje om samen weer helemaal tot rust te komen:  ‘Slaap kindje slaap. Daar buiten loopt een schaap…’ 

ruimtevaarder