Doomijnklas: leren door te doen - Doomijn | Kinderopvang

Doomijnklas: leren door te doen

Een reguliere opleiding zag Laura (29 jaar) niet zitten, de Doomijnklas daarentegen was precies wat ze wél zocht: studeren op je eigen tempo en vooral veel doen. En dus startte ze in 2019 met de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker in de Doomijnklas: een opleiding van Deltion Zwolle en Doomijn Kinderopvang. 

Combinatie van theorie en praktijk

De Doomijnklas is een praktijkgerichte opleiding. Dat betekent dat je gelijk aan de slag gaat en niet hele dagen in de schoolbanken zit. Een hele fijne combinatie vindt Laura, oud-student van de Doomijnklas: “Ik kreeg drie dagdelen les van docenten op Deltion en liep vier dagdelen stage bij Doomijn. Zo kon ik de theorie direct toepassen in de praktijk.”

Zelfstandig leren

De invulling van de opleiding bepaal je grotendeels zelf. Je volgt de vaste vakken zoals Nederlands en rekenen, en een aantal keuzevakken. De rest is op aanvraag. Laura: “Er is geen vast programma; pedagogiek en muziek bijvoorbeeld worden niet standaard aangeboden zoals in de reguliere opleiding. Afhankelijk van jouw kennis en ervaring stel je leerdoelen op. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Dan moet je dat zelf aangeven. De docent regelt dan de inhoud van een les of nodigt een gastspreker uit.”

Wel volgt iedereen dezelfde examens, maar ook hier bepaal jij wanneer je die aflegt. Hoelang je bezig bent met de opleiding, hangt dus helemaal van jezelf af. “Onze klas was daardoor een mix van leeftijden en achtergronden. De één zat in het eerste jaar, de ander rondde de opleiding bijna af. Sommige klasgenoten hadden al wel ervaring in de kinderopvang, anderen niet. Dat maakt dat we veel van elkaar konden leren.”

“Jij bepaalt zelf hoe snel je gaat, je werkt dus heel zelfstandig.”

Jij bent aan zet

Wat je leert op stage is voor iedereen verschillend. “Dat hangt namelijk af van je leerdoelen, ervaring en kennis. Wil je iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan, bestudeer dan de theorie en vraag of je het in de praktijk mag uitoefenen. Ook hier geldt: jij bent aan zet!”

Tijdens de stages maak je kennis met alle facetten van de kinderopvang. Je loopt dus een keer stage op een bso, peuteropvang en kinderdagverblijf. “Aanvankelijk dacht ik dat de bso niet mijn ding zou zijn, maar het tegendeel is waar. Dankzij de Doomijnklas heb ik ervaren dat het weinig uitmaakt waar ik werk. Ik vind het prachtig om te zien hoe kinderen, in welke leeftijd dan ook, zich ontwikkelen en dat ik daar een steentje aan mag bijdragen. Dat kinderen naar je lachen, dat is onbeschrijfelijk.”

Meer informatie

Wil jij meer informatie of wil jij je aanmelden voor de Doomijnklas? Klik dan op onderstaande knop.

Lees meer