Je kind is ziek: wat betekent dit voor de opvang? - Doomijn | Kinderopvang

Je kind is ziek: wat betekent dit voor de opvang?

Wanneer is een kind te ziek om naar de opvang te komen? Wanneer kan de opvang je bellen om jouw  kind op te komen halen? En hoe gaan we om met veelvoorkomende kinderziektes zoals waterpokken? Op deze vragen en meer vind je hier het antwoord.

Wanneer meld je een ziek kind af voor de opvang?

Een ziek kind heeft aandacht en rust nodig. In een groep op de kinderopvang is het meestal niet mogelijk een kind deze extra aandacht en rust te geven. Vaak is het ook teveel voor een ziek kind om in een groep te zijn met andere kinderen. Daarom is het beter om jouw kind thuis te houden als het ziek is.
Twijfel je? Bel dan met de pedagogisch medewerker van je locatie om te overleggen.

Hoe meld ik mijn kind af voor de opvang?

Voor 9 uur in de ochtend kun je je kind afmelden via het ouderportaal. Ga naar Agenda, kies de dag waar het om gaat en geef de afwezigheid van je kind door. Een berichtje sturen naar de pedagogisch medewerkers via het ouderportaal of even bellen mag ook altijd.
Na 9 uur in de ochtend mag je altijd even bellen om door te geven dat je kind niet komt.

Mag mijn kind naar de opvang met paracetamol of een ander medicijn?

Als je kind paracetamol nodig heeft, is hij of zij eigenlijk te ziek om naar de opvang te komen. Bij een uitzondering hierop, bijvoorbeeld bij het krijgen van tandjes, horen we het graag als je je kind paracetamol of een ander medicijn hebt gegeven. Medicijnen kunnen namelijk het ziektebeeld van een kind veranderen. Je kind kan er bijvoorbeeld minder ziek door lijken. Daarom is het voor pedagogisch medewerkers nodig om te weten of een kind een medicijn heeft gehad. Zij kunnen dit dan meenemen in de beoordeling van de gezondheid van je kind.

Als je graag wilt dat we jouw kind op de opvang paracetamol geven, dan kan dit alleen na overleg. Het liefst hebben we dat je dit zelf doet. Is het toch nodig dat een medewerker het toedient? Dan moet je als ouder schriftelijk toestemming geven. Hiervoor teken je het formulier Overeenkomst geneesmiddel/zelfzorgmiddel. Je kunt het formulier downloaden en zelf printen (je vindt het formulier in ouderportaal mijndoomijn bij LocatieToestemmingen en verklaringen). Of je tekent een formulier op de opvanglocatie van je kind.

Wat als je kind ziek wordt op de opvang?

We bellen je als je kind ziek wordt op de opvang. Dan kunnen we overleggen wat er nodig is. Zien we dat het niet goed gaat, dan vragen we om je kind op te halen. Rustig thuis zijn, zonder de prikkels van de groep, doet een kind vaak al veel goed.

Goed om te weten: we meten de koorts van je kind niet. Waarom niet?

Wat we doen bij veelvoorkomende kinderziektes

Op de opvang komen kinderziektes zoals waterpokken voor. Is er een kinderziekte op de opvanglocatie van je kind? Dan informeren de pedagogisch medewerkers je hierover. Wij volgen altijd minimaal de adviezen van de GGD: dit betekent dat we soms nog eigen extra maatregelen nemen als de situatie daar om vraagt.

Veel kinderziektes zijn al besmettelijk vóórdat iemand klachten heeft. Dit betekent dat een kind met zo’n ziekte het virus waarschijnlijk al heeft verspreid voordat iemand wist dat het kind de ziekte had. Omdat besmetting op de opvang daardoor nooit volledig te voorkomen is, mogen kinderen met sommige ziektes naar de opvang komen – natuurlijk wel alleen als een kind zich niet ziek voelt!

Wil je meer lezen over een specifieke kinderziekte en hoe je je kind het best kunt helpen, ga dan naar thuisarts.nl.