De overgang van kinderopvang naar de basisschool: hoe help je een kind daarbij? - Doomijn | Kinderopvang

De overgang van kinderopvang naar de basisschool: hoe help je een kind daarbij?

Opeens is het zover; jouw kind mag naar de basisschool! Het is heel normaal om daar van alles bij te voelen. Goed te weten: er is ook in groep 1 en 2 nog veel ruimte voor je kind om spelend te leren en veel te bewegen. Maar… er zijn ook duidelijke verschillen tussen de kinderopvang en de basisschool. We helpen je graag je kind op die overgang voor te bereiden!

De groepsgrootte is anders

Een schoolklas is vaak groter dan de groep op het kinderdagverblijf of de peuteropvang. Jouw kind had daar maximaal 16 andere kinderen om zich heen. Maar ook met dat aantal kinderen om zich heen, heeft je kind al volop kunnen oefenen met sociale vaardigheden. En dat is handig, want zo is delen, op je beurt wachten of een ander helpen op school straks niet zo moeilijk meer!

Je kind is 4 en… officieel een kleuter!

Ondersteun je kind in veerkracht

De basisschool is een plek vol nieuwe ervaringen: het lokaal of gebouw, de leerkracht en nieuwe kinderen. Dan komt een beetje veerkracht wel van pas! Van nature zijn kinderen weerbaar en leergierig. En wist je dat jonge kinderen van alle mensen het meest openstaan voor nieuwe ervaringen én het makkelijkst vrienden maken? Toch kan je kind in deze periode ook spanning ervaren. Dat merk je soms aan gedrag: extra aanhankelijk zijn, sneller boos worden, of juist wat teruggetrokken. Je helpt je kind door rust en voorspelbaarheid te bieden. Praat samen over school, lees er boekjes over en bekijk vooraf samen het gebouw. Laat merken dat je vertrouwen hebt in je kind en benoem dat je het normaal vindt dat iets nieuws ook spannend kan zijn.

Wennen kost energie: geef ruimte voor kleine terugvallen

Soms zien we dat kinderen de eerste weken even wat terugvallen in hun zelfstandigheid. Ze kunnen zichzelf even niet meer aankleden bijvoorbeeld, of je merkt het op het gebied van zindelijkheid of sociale vaardigheden. Dit is heel normaal! Het betekent dat je kind alle energie even nodig heeft om de schooldag door te komen en te wennen aan al het nieuwe. Je helpt je kind door hem of haar even weer wat meer te ondersteunen. Geef je kind geborgenheid en ruimte; zo ben jij de veilige haven en geef je jouw kind vertrouwen om op ontdekking te gaan en al het nieuwe eigen te maken.

Opeens zijn er leerdoelen

De basisschool heeft vanaf groep 1 leerdoelen voor jouw kleuter. Misschien maak je je druk of jouw kind daar al wel klaar voor is? Bij Doomijn kennen we de schoolse startdoelen en spelenderwijs hebben kinderen bij Doomijn de basis gelegd om dingen te ontdekken, te proberen, na te denken en steeds meer te begrijpen. Dat gaat enorm helpen bij een goede start op de basisschool.

Langere (en vaak meer) dagen

We adviseren om jouw kind naar school te laten gaan als het vier jaar oud is. In groep 1 maakt jouw kind langere dagen en de meeste kinderen gaan ook méér dagen naar school dan naar de opvang. En gaat je kind naar de buitenschoolse opvang, dan is dat een nog langere dag (en meer wat nieuw is). Het is dus logisch dat school soms wat meer van jouw kind vraagt. Af en toe een (halve) dag bijtanken is daarom helemaal niet erg! Zo kun je het tempo rustig opbouwen, mocht dat nodig zijn. Vanaf vijf jaar is jouw kind wettelijk verplicht naar school te gaan (leerplicht).

Lezen en schrijven

Lezen en schrijven leren kinderen toch pas in groep 3?! Het lijkt soms wel alsof dit al in groep 1 begint, maar dit valt nog onder de voorbereiding van deze vaardigheden. En die is al gestart bij Doomijn. Op de kinderopvang leren kinderen al dat geschreven tekst iets betekent en kennen ze vaak de letters van hun naam. Je kleuter helpen bij de voorbereiding? Thuis voorlezen of folders uitpluizen draagt bij aan het leren lezen en schrijven!

Zindelijkheid

Zindelijk zijn kun je samen oefenen, maar je kind zal laten merken als het eraan toe is, daar kun je op vertrouwen (medische oorzaken uitgezonderd). Als kinderen naar school gaan, zien we vaak een kleine terugval in de ontwikkeling. Vaak op het gebied van zindelijkheid. Nu je kind zo “groot” is, en alles nieuw en een beetje spannend, kan het tijdelijk wat vaker voorkomen dat je kind overdag of ’s nachts een natte broek heeft. Wees gerust: dat komt in 97% van de gevallen vanzelf weer goed! Door de grootte van een kleutergroep is verschonen lastig, daarom zien de meeste leerkrachten het liefst dat jouw kind zindelijk is voordat het naar school gaat. Heeft jouw kind nog een luier nodig? Check dan wat de afspraken van de school hierover zijn.

Al met al…

Is dit een hele mooie en spannende stap voor je kind (en jou)! Je kunt erop vertrouwen dat jouw kind enorm veerkrachtig is en een natuurlijke drang heeft om zich te ontwikkelen. Ook in deze nieuwe situatie. Verwonder je samen met je kind over nieuwe ervaringen en geniet van de stap naar de basisschool!