Van kliederen tot eet-angst en zelf koken: de eetfases van je kind op een rij - Doomijn | Kinderopvang

Van kliederen tot eet-angst en zelf koken: de eetfases van je kind op een rij

De ene dag zit je kind heerlijk te genieten van het eten dat je voorzet, de volgende dag weigert het pertinent alles. Hoe zit dat? In deze blog vertellen we over de verschillende eetfases waar je kind doorheen gaat en geven we tips hoe je eten per fase zo leuk mogelijk maakt.

.

Een kleine disclaimer: elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in het eigen tempo. De genoemde fases zijn een gemiddelde, waarbinnen veel variatie mogelijk is. Er is geen goed of fout; alleen een richtlijn die jou als ouder kan helpen om je kind beter te begrijpen en ondersteunen. Heb je vragen of twijfels, raadpleeg dan jouw huisarts of het consultatiebureau

Tip: klik op de ‘Lees meer’-knoppen om verder te lezen over de verschillende fases! Ook vind je daar tips per fase.

Eten in de eerste 1000 dagen: van conceptie tot 2 jaar

Wist je dat je baby bij de geboorte duizenden smaakpapillen heeft, en jij als volwassene nog maar 250? Baby’s en jonge kinderen proeven dus een stuk meer. De ontwikkeling van smaakvoorkeuren en voedingsgewoontes begint dus al vroeg, zelfs al voor de geboorte. Voeding speelt een grote rol in de bekende ‘eerste duizend dagen’ (van conceptie tot 2 jaar).

Eten met je baby van 0-1 jaar

Het gewicht van een baby verdriedubbelt gemiddeld genomen in het eerste levensjaar. Zo gaat het gewicht van een gemiddeld babybrein van 300 naar 850 gram! Borst- of flesvoeding speelt de belangrijkste rol, maar veel baby’s krijgen ook de eerste hapjes ‘vaste’ voeding. Kinderen leren in hun eerste jaar dan ook veel over eten. Over smaken en texturen, over slikken, kauwen en vol zitten. Over eten pakken en bevoelen, en het vervolgens naar de mond brengen. Veel baby’s zijn nieuwsgierig naar eten en willen graag van alles proeven. Eten is dus vaak iets leuks. Hoe begeleid je je baby hierin?

Eten met je dreumes, peuter, kleuter en schoolkind van 1-6 jaar

Het eerste jaar is om, en opeens is je baby een dreumes. Mogelijk eet je kind lekker door als vanouds. Maar misschien beginnen de eetvoorkeuren en het gedrag opeens te veranderen. Zo groeit een kind na het eerste levensjaar langzamer dan daarvoor en heeft het groeispurten. Door die groeispurten heeft een kind vaker een wisselende voedingsbehoefte.

Eten met je kind van 6 jaar en ouder

Vanaf deze leeftijd gaat eten en proeven vaak makkelijker. Kinderen in deze leeftijd zijn vaak leergierig en behulpzaam. Je kunt duidelijk eetafspraken met ze maken en ze hebben meer geduld tijdens tafelmomenten. Samen koken, verhalen vertellen aan tafel, eigen inbreng en initiatief rondom eten: dit is een fijne leeftijd hiervoor.

Eten bij Doomijn

Van 0 tot 12 en van peuterspeelzaal tot bso: zo gaan we om met eten en drinken bij Doomijn.

Is je kind jarig en wil je iets te eten trakteren? Dan lees je hier meer over ons traktatiebeleid.