Wat is de Doomijnklas? Birgit vertelt! - Doomijn | Kinderopvang

Wat is de Doomijnklas? Birgit vertelt!

Birgit is 23 jaar en zit in het tweede jaar van de Doomijnklas waar ze de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker volgt. Na haar bakkersopleiding ging ze aan het werk, maar ze bleef zichzelf afvragen: hoe mooi zou het zijn als ik mijn liefde voor bakken kan combineren met een baan in de kinderopvang? Ze ging op zoek naar een passende studie en kwam terecht bij de Doomijnklas. We vroegen haar het hemd van het lijf!

Waarom heb je gekozen voor de Doomijnklas?
“Ik heb gekozen voor de Doomijnklas omdat ik geen bbl-plek kon vinden. Ik wilde wel graag leren in de praktijk en toen vertelde iemand mij over de Doomijnklas. Ik wist meteen: dit is écht iets voor mij!”

Wat is anders bij de Doomijnklas dan bij een reguliere opleiding?
“In de Doomijnklas volg je de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker bij Doomijn, je gaat dus direct aan de slag op de kinderopvang. Een voordeel van de Doomijnklas is dat je zelf mag bepalen wat je wanneer gaat doen. Dat is soms een nadeel, want als je het uitstelt duurt het langer voordat je klaar bent met de opleiding.”

Waar leer je veel van?
“Je leert zelf dingen te plannen, omdat je op je eigen tempo leert. Wil je iets leren of weten, dan moet je er zelf achteraan gaan. Zelfredzaamheid komt dus goed van pas!”

Je kunt altijd terugvallen op de Doomijncoach.

Moet je dan alles alleen doen?
“Nee, zeker niet. Ik krijg ondersteuning van verschillende mensen, zoals mijn docenten en stagebegeleiders. Een ander belangrijk persoon is mijn Doomijncoach. Zij komt regelmatig op locatie om samen met mij mijn leervragen te bespreken. Een soort mentor, waar ik op kan terugvallen.”

Wat doe je tijdens je stage?
“Dat is per student en locatie erg verschillend. Bij één locatie deed ik bijna alles. Ik mocht (na een tijdje) de overdrachten doen, flesjes maken en geven. Maar ook het schoonmaken en het opmaken van de bedjes behoorde tot mijn takenpakket. Op de buitenschoolse opvang doe ik allerlei activiteiten met de kinderen. Soms komt er een activiteitenconsulent van Doomijn langs die ons daarbij helpt, zoals bij het bakken van gezonde tussendoortjes.”

Kies jij zelf je stage?
“De stageplekken worden voor je gekozen, maar je kunt wel een voorkeur aangeven. Er wordt vooral gekeken naar wat je nodig hebt en nog wilt leren. Heb je een jaar op het kinderdagverblijf gestaan en heb je nog nooit op de bso gewerkt, dan kan het zijn dat je het jaar daarop stage loopt op een bso.”

Je hebt ook een bakkersopleiding gedaan, komt die nog van pas?
“Ik ben naast mijn stage ook lid van een werkgroep die zich bezighoudt met gezonde voeding. We verzamelen en maken gezonde recepten en traktaties voor andere pedagogisch medewerkers bij Doomijn, zodat zij hier ook mee aan de slag kunnen op hun locatie. Daar komt mijn ervaring met bakken dus goed van pas. Ik maak bijvoorbeeld gezond gebak en heb met Sinterklaas een gezonde variant voor pepernoten bedacht. Ik vind het leuk dat deze mogelijkheid er is bij Doomijn, want zo kan ik mij in mijn werk als pedagogisch medewerker ook met bakken bezighouden.”

Wat vind je het allerleukst aan dit werk?
“Ik vind het geweldig om de kinderen nieuwe dingen te leren en van hen te leren. Dit laat mij groeien in wie ik ben!”

Aanmelden

Ben je enthousiast geworden en wil jij je aanmelden voor de Doomijnklas? We vertellen je graag hoe je dat doet!

Lees verder