3 tips: ergonomisch werken in de kinderopvang - Doomijn | Kinderopvang

3 tips: ergonomisch werken in de kinderopvang

Werken in de kinderopvang als pedagogisch medewerker betekent veel lopen, bukken en tillen. Het is belangrijk dat je een goede houding aanneemt bij het uitvoeren van deze bewegingen, oftewel ergonomisch werkt. Zo voorkom je fysieke klachten en kun je jouw werk gezond en energiek blijven doen. Nu én in de toekomst!

Tip 1: Ergonomisch tillen

Als je werkt met kinderen, is bukken en tillen nou eenmaal iets wat je vaak doet. Het is goed om je bewust te zijn van hoe (vaak) je dit doet: zijn er momenten in jouw werkdag waarbij je dit anders kunt doen? In dit filmpje legt fysiotherapeut Thijs je uit hoe je ergonomisch kunt tillen in de kinderopvang.

Tip 2: Maak gebruik van hulpmiddelen

De ruimtes in een kinderopvang zijn er voor de kinderen én medewerkers; het is immers ook jouw werkplek. Maak daarom gebruik van de beschikbare hulpmiddelen, zoals een trap bij het verschonen en krukje bij de wc. Wil je op de grond voorlezen aan de kinderen? Doe dit niet te lang en gebruik een rugsteun.

Tip 3: Vergroot de autonomie

Als pedagogisch medewerker ben je er voor de kinderen. Dat betekent niet dat je alles zelf hoeft te doen. Kinderen kunnen namelijk heel veel zelf. Door ze te betrekken bij jouw werkzaamheden, vergroot je ook nog eens hun autonomie. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen.

Met lage meubels

Lage meubels vergroten de zelfstandigheid van het kind. Valt er iets van tafel op de grond? Dan kan het kind dit zelf oppakken als het aan een lage tafel zit. Wanneer je met de kinderen aan een hoge tafel zit en er valt iets, is de kans groot dat het kind ernaar wijst en jij moet bukken om het op te pakken.

Met open kasten

Door het gebruik van open kasten kunnen kinderen zelf dingen uit de kasten pakken én opruimen. Zorg er daarbij voor dat de kasten niet te vol staan. Zo kan een kind beter kiezen en weet het kind waar het speelgoed weer teruggezet kan worden na het spelen.

Aan tafel

Tijdens de eetmomenten zijn er meerdere momenten waarop je kinderen, afhankelijk van hun leeftijd, kunt betrekken. Zo kunnen ze zelf de tafel dekken en hoef jij niet steeds te bukken om alles klaar te zetten. Een andere mogelijkheid is het maken van een buffet; de kinderen kunnen zelf langslopen en hun eten pakken.

Eten de kinderen aan een lage tafel? Geef ze dan een broodje en mes met een beetje boter zodat ze zelf naar hun plek kunnen lopen om hun brood te smeren. Ga er naast zitten op een in hoogte verstelbare stoel en ondersteun waar nodig. Zo hoef jij niet in een gekke houding aan een voor jou te lage tafel te zitten en ben je veel flexibeler.

Ergonomisch werken bij Doomijn

Preventiemedewerkers

Bij Doomijn werken we op verschillende manieren aan een goede werkplek. Zo hebben we meerdere preventiemedewerkers: collega’s die zich naast hun huidige functie inzetten om de arbeidsomstandigheden binnen onze organisatie te verbeteren. Dat doen ze door alle risico’s over veiligheid, gezondheid en welzijn in kaart te brengen en hier op de werkvloer aandacht aan te besteden.

Ergocoaches

Daarnaast hebben we bij Doomijn ergocoaches. Ergocoaches houden zich bezig met ergonomisch werken en vergroten het bewustzijn bij medewerkers over een gezonde werkhouding. Ze geven bijvoorbeeld advies over de werkhouding of ergonomische hulpmiddelen.

Teamtrainingen

Tijdens een teamtraining komt een professional, gespecialiseerd in werkplekergonomie, langs op locatie. Ze geeft tips over een juiste werkhouding en het gebruik van ergonomische hulpmiddelen.

Meer lezen