Pedagogisch medewerker of onderwijsassistent? - Doomijn | Kinderopvang

Pedagogisch medewerker of onderwijsassistent?

Wil jij graag aan de ontwikkeling van kinderen werken? En twijfel je over de functie van pedagogisch medewerker of onderwijsassistent? Dan is het goed om te weten wat de verschillen tussen deze twee beroepen zijn. In deze blog lichten we beide toe en leggen we je uit welk diploma je nodig hebt.

Wat doet een pedagogisch medewerker?

Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de verzorging en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar. Je creëert een warme, veilige en uitdagende omgeving en organiseert leerzame activiteiten zodat kinderen zich spelenderwijs ontwikkelen. Je kunt aan de slag op het kinderdagverblijf (0-4 jaar), de peuteropvang (2-4 jaar) en de buitenschoolse opvang (4-12 jaar).

Welk diploma heb ik nodig voor pedagogisch medewerker?

Je hebt minimaal een relevant mbo 3-diploma nodig om aan de slag te kunnen als pedagogisch medewerker, zoals Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker, Onderwijsassistent of Pedagogisch Medewerker Kinderopvang. Op de buitenschoolse opvang kun je ook met andere diploma’s aan de slag. Daarover lees je meer in deze blog.

Salaris van een pedagogisch medewerker

In de kinderopvang zijn alle salarissen vastgesteld volgens de Cao Kinderopvang. Als pedagogisch medewerker val je in salarisschaal 6. Wat je precies gaat verdienen, is lastig te zeggen. Dit hangt af van jouw ervaring en het aantal uren dat je gaat werken.

Meer lezen

Wat doet een onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent ondersteun je de docenten op school. Je begeleidt kinderen (4+ jaar) die extra ondersteuning nodig hebben, helpt de docent bij het voorbereiden van de lessen en bij administratief werk. Je kunt als onderwijsassistent aan het werk op de basisschool, het speciaal onderwijs en de middelbare school.

Welk diploma heb ik nodig voor onderwijsassistent?

Je hebt minimaal een mbo 4-opleiding nodig, bijvoorbeeld Onderwijsassistent of Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker.

Salaris van een onderwijsassistent

Als onderwijsassistent val je onder de cao Primair Onderwijs/Speciaal Onderwijs of Voortgezet Onderwijs. De schaal waarin je valt is afhankelijk van jouw ervaring en werkplek; vaak verdien je meer als onderwijsassistent in het speciaal onderwijs.

Combinatiebaan: pedagogisch medewerker en onderwijsassistent

Lijkt het je leuk om zowel als pedagogisch medewerker als onderwijsassistent te werken? Overweeg dan, net zoals onze collega Tamara, een combinatiebaan. Je werkt ’s ochtends als onderwijsassistent op de basisschool en ’s middags op de buitenschoolse opvang van de kinderopvang.

 

Lees het verhaal van Tamara

Werken bij Doomijn

Benieuwd naar jouw mogelijkheden bij Doomijn? Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.

Bekijk vacatures