Peuterspeelzaal, peuteropvang of peutergroep? - Doomijn | Kinderopvang

Peuterspeelzaal, peuteropvang of peutergroep?

Zoek jij opvang voor je peuter, dan zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Want wanneer kies je voor het kinderdagverblijf of juist voor de ‘traditionele’ peuterspeelzaal? Wat is het verschil eigenlijk en waar moet je op letten als ouder? 

Van peuterspeelzaal naar peuteropvang

Hoewel we het in de volksmond over peuterspeelzalen hebben, bestaat dit niet meer zoals we het vroeger kenden. Voorheen was de peuterspeelzaal onderdeel van welzijnswerk, maar in 2018 kwam het peuterspeelzaalwerk onder de Wet Kinderopvang te vallen en heet het officieel peuteropvang.

Voor wie?

De peuteropvang is voor kinderen van 2-4 jaar, die nog niet naar school toe gaan. Hier worden kinderen spelenderwijs voorbereid op de basisschool. Jouw kind kan hier een ochtend of middag terecht. Dit is anders dan bij het kinderdagverblijf, waar opvangaanbod voor de hele dag is. Omdat de peuteropvang subsidie krijgt van de gemeente, is deze vorm van opvang ook toegankelijk voor ouders zonder recht op kinderopvangtoeslag.
Op veel peuteropvanglocaties bieden we bij Doomijn extra ondersteuning aan kinderen die dit nodig hebben. Bijvoorbeeld bij hun taalontwikkeling, motoriek of het samen spelen. Dit noemen we voorschoolse educatie (ve).

Pedagogische basisdoelen

We werken op onze opvang volgens de Wet Kinderopvang aan de vier pedagogische basisdoelen van prof.dr. Marianne Riksen Walraven:

Peuters op het kinderdagverblijf

Naast één of meer dagdelen naar de peuteropvang, kan jouw peuter ook terecht op het kinderdagverblijf. Hier bieden we een hele dag opvang, zodat jij aan het werk kunt of aan andere bezigheden toekomt, terwijl jouw kind extra ontwikkelkansen krijgt.
Een groep waar kinderen van dezelfde leeftijd – bijvoorbeeld van 2-4 jaar – worden opgevangen, noemen we een horizontale groep. Er zijn ook verticale groepen, waar plek is voor kinderen van 0-4 jaar. In beide groepen leren kinderen van en met elkaar; wat de beste keuze is, is voor ieder kind verschillend.

Pedagogisch beleid

Hoe wij kinderen en hun ontwikkeling zien? Dat staat uitgewerkt in ons pedagogisch beleid. Wij zien dat kinderen zich van nature verwonderen over alles om zich heen. Vanuit deze nieuwsgierigheid en zonder oordelen, gaan ze op ontdekking en leren ze de wereld kennen met elkaar. Daarom zorgen wij voor een speelomgeving die heel rijk is aan verschillend materiaal en aanbod. En we spelen mee; zo helpen we de kinderen in hun taalontwikkeling en bij het omgaan met conflictjes bijvoorbeeld. En al spelend, ontwikkelt de grove en fijne motoriek zich ook steeds meer. En alle uitdagingen die het kind tegen komt? Daarmee stimuleren we de creativiteit!

tekening van bomen

Opvang kiezen: waar let je op?

Het allerbelangrijkste is dat jij als ouder je goed voelt bij de locatie. Het is altijd verstandig om even de website te lezen en een bezoekje te brengen voordat je besluit waar jij je kind naartoe gaat brengen. Daarnaast zijn er redenen waarom je beter voor een bepaalde opvangvorm kunt kiezen. Bijvoorbeeld als je de hele dag opvang nodig hebt omdat jij en je partner beide werken. Dan is het kinderdagverblijf de beste keuze.
Als je geen recht hebt op kinderopvangtoeslag, en niet alles zelf wilt of kunt betalen, dan kun je het beste gebruik maken van de peuteropvang. In dat geval vergoedt de gemeente een gedeelte van de kosten aan de peuteropvang, net als de Dienst Toeslagen anders zou doen voor ouders met recht op kinderopvangtoeslag.

Online magazine ‘Peuters’

Wil je meer lezen over peuters én opvang? In ons online magazine nemen we je mee in de wereld van een peuter en hopen we je wat extra handvaten te geven om deze mooie periode goed door te komen. Zo lees je over de taalontwikkeling van peuters, maak je de leukste gezonde traktaties, ontdek je over de ervaringen van kersverse én doorgewinterde medewerkers van de peuteropvang en dagen we je uit om een potje mee te spelen met het peuterganzenbord.

Open magazine