Als je gaat werken als pedagogisch medewerker in de kinderopvang, kun je kiezen uit verschillende werkvormen Zo kun je kiezen uit het kinderdagverblijf, de peuteropvang en de buitenschoolse opvang. Welke werkvorm past het beste bij jou?
Op het kinderdagverblijf geef je kinderen van 0 tot 4 jaar alles wat ze nodig hebben om een goede start te maken. Je zorgt voor een duidelijk dagritme, gezonde voeding en verwonderende activiteiten die passen bij de leeftijd van het kind. Werken op een kinderdagverblijf is afwisselend, omdat je werkt met kinderen van verschillende leeftijden. Een baby van een paar maanden oud vraagt om een andere verzorging dan een peuter van drie jaar. Dat hoeft overigens niet altijd, want sommige locaties werken met horizontale groepen: hier zitten alleen kinderen van dezelfde leeftijd, zoals een babygroep.
Benieuwd hoe een dag werken op het kinderdagverblijf eruitziet? Pedagogisch medewerker Kim neemt je mee in één van haar werkdagen.
Een dag met KimOp de peuteropvang doen kinderen van 2 tot 4 jaar de eerste ervaringen op met leren en samen spelen. Dit doen ze volgens een vast dagritme en in een vaste groep, één of meerdere ochtenden per week. Als pedagogisch medewerker zorg jij voor een vertrouwde en veilige omgeving. Je biedt activiteiten aan en werkt met gerichte methodes, zodat de peuters zich spelenderwijs ontwikkelen en ze zichzelf én de wereld om zich heen steeds beter leren kennen. Een goede voorbereiding op school!
Veel peuteropvanglocaties van Doomijn geven extra ondersteuning aan kinderen die op sommige gebieden wat meer aandacht nodig hebben. Dat noemen we Voorschoolse Educatie (ve). Op deze locaties komen kinderen met en zonder een ve-indicatie. Werken op een ve-locatie is net even anders dan werken op een reguliere peuteropvang. Je leert hier nog beter kijken naar en afstemmen op de behoefte van het kind. Op een ve-peuteropvang werken we met een ve-methode, waarbij de ontwikkeling op bepaalde gebieden extra goed in de gaten wordt gehouden. Je kunt hierbij denken aan de taalontwikkeling, motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling. Verder kan het contact met ouders iets uitdagender zijn, bijvoorbeeld wanneer de ouders van het kind de Nederlandse taal niet spreken.
Om te kunnen werken op een ve-peuteropvang, heb je een erkend ve-certificaat nodig.
Het werken op de buitenschoolse opvang (bso) begint na schooltijd. Hier komen kinderen van 4 tot 13 jaar. Op sommige locaties haal je de kinderen op van school, bij andere komen de kinderen zelf naar de bso. Als pedagogisch medewerker geef jij de kinderen een fijne plek, waar ze plezier hebben en tegelijkertijd nieuwe dingen leren. Op de bso bij Doomijn krijgen kinderen alle ruimte om zelf te kiezen wat ze willen doen. Jij helpt ze daarbij, in de vorm van activiteiten en een uitdagend spelaanbod.
“Met oudere kinderen kun je hele gesprekken voeren, ze hebben een weerwoord en worden een beetje recalcitrant en puberachtig. Het geeft mij iedere dag weer voldoening, als ik merk dat ook deze kinderen graag komen. Dat ze met een glimlach naar huis gaan en zeggen: ‘Ik heb echt een hele leuke dag gehad.’”
Yvonne
Nu weet je wat de drie verschillende werkvormen inhouden. We zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rij:
Kinderdagverblijf
Peuteropvang
Buitenschoolse opvang
Werken op de bso mag met andere diploma’s dan op het kinderdagverblijf en de peuteropvang. Sommige opleidingen kwalificeren al na 50% of 75% van de behaalde studiepunten. Doe de diplomacheck en ontdek of jouw diploma kwalificeert.
Dan is de invalpool een fijne plek om te starten. In de invalpool werk je op verschillende locaties en werkvormen. Zo kun jij zelf ervaren welke plek het beste bij jou past!
Meer informatie