Slapen op de opvang: 3 tips om samen de overgang voor jouw baby makkelijker te maken - Doomijn | Kinderopvang

Slapen op de opvang: 3 tips om samen de overgang voor jouw baby makkelijker te maken

Gaat je baby binnenkort voor het eerst naar het kinderdagverblijf? In dit artikel lees je hoe je baby slaapt op de opvang. Want of je kind nu 3 of 7 maanden is, hij gaat slapen in een andere omgeving en dat kan even wennen zijn. Als je weet hoe je kind op de opvang slaapt, kun je eventueel thuis een paar dingen oefenen. En als de pedagogisch medewerkers weten wat de slaaproutine is van jouw baby, kunnen zij daar weer zoveel mogelijk rekening mee houden op de opvang. Zo maken we samen het slapen op de opvang voor jouw baby zo veilig en fijn mogelijk!

1. Slapen op de rug

Op de opvang wordt je baby op de rug in bed gelegd. Dit is een veilige slaaphouding, want je baby kan dan niet met de mond of neus tegen het matras aan liggen. Zo kan je kind altijd goed ademen. Draait je kind naar de zij of buik? Dan draaien we hem terug naar de rug.

Dit kun je thuis ook oefenen door je kind op de rug te leggen bij het slapen. Om een voorkeurshouding te voorkomen, kun je je baby afwisselend naar links en rechts laten kijken.

Wanneer mag je kind wel op de buik of zij slapen?
Pas als je kind zelfstandig van de buik terug naar de rug kan rollen, mag een kind ook op de zij of buik slapen. Kan je kind goed zelfstandig draaien en merk je dat hij beter slaapt als hij niet alleen op z’n rug ligt? Overleg dit dan met de pedagogisch medewerker en geef via de ouderapp mijndoomijn toestemming als je kind hieraan toe is.

2. Slapen in een bed

Bij ons slaapt je baby in een bedje. Dat is de veiligste plek om te slapen. Dit kan een bedje binnen zijn, of een buitenbedje.

Is jouw kind gewend om in de wandelwagen te slapen of in jouw armen in slaap te vallen?
Omdat er meer kinderen zijn op de kinderopvang, is het niet altijd mogelijk voor een baby om in slaap te vallen op/bij een pedagogisch medewerker. In de wandelwagen is slapen niet zo veilig als in een bedje. Daarom slapen baby’s op de kinderopvang altijd in een bed.

Je kunt het zelfstandig slapen in een bed thuis oefenen. Dat maakt de overgang naar de kinderopvang voor je kind mogelijk makkelijker. Het hoeft niet meteen te lukken natuurlijk, oefenen helpt al. Hoe? Hieronder lees je een paar tips.

Je baby helpen zelfstandig te slapen in een bed

  • Reageer op de slaapsignalen van je baby en leg je baby op het juiste moment in bed.
    Denk aan signalen als: wrijven in de ogen, gapen, wegkijken, friemelen aan de haren, drukker worden, duim in mond of zuigen op de hand of speen, huilerig etc. Zie je dit bij je baby? Dan is het tijd om je kind in bed te leggen. Door te reageren op deze signalen en je kind wakker in zijn bed te leggen, stimuleer je jouw baby om zelfstandig in slaap te vallen.
    Zijn slaapsignalen lastig te lezen, kijk dan naar het slaapritme van je baby of vraag het consultatiebureau naar informatie over wakkertijden.
  • Volg een kleine routine.
    Mogelijk gaat aan slapen een kleine routine vooraf zoals luier verschonen, slaapzak aan en een liedje zingen. Heb je een slaaproutine? Dan horen we dit graag! We proberen dit dan ook te doen op de opvang.
  • Knuffeldoekje met jouw geur
    Voor een extra veilig gevoel, kunnen we je baby vlak voor het slapen laten knuffelen met een klein knuffeldoekje. We houden het bedje leeg, maar een klein knuffeldoekje mag eventueel mee naar bed. Als jij dit doekje een dag op de huid bij je draagt, heeft het jouw geur. Helemaal fijn!
Samen maken we slapen op de opvang voor jouw baby zo veilig en fijn mogelijk!

3. Slapen in een slaapzak

Wij kleden je baby in een passende slaapzak als hij gaat slapen, omdat dit veilig is (in tegenstelling tot beddengoed of een inbakerdoek of inbakerslaapzak).
Is je baby gewend om ingebakerd te slapen? Dan kun je eens oefenen met een slaapzak om te zien hoe hij daarop reageert. Begint je baby met rollen of is hij 4 maanden? Dan is het verstandig om niet meer in te bakeren.

Is je baby nog geen 4 maanden en slaapt hij alleen ingebakerd? Kijk dan eens bij de Consumentenbond welke inbakerproducten veilig zijn. Wij volgen deze adviezen en horen het graag (ruim) van tevoren als je je baby ook op de opvang wilt inbakeren. Dit kun je na overleg met een pedagogisch medewerkers aanvragen via dit inbakerverzoek!